Úspora energie díky kvalitním českým LED osvětlením a energetickým službám

Nízká spotřeba energie a dlouhá doba životnosti posunula na přední příčky moderních řešení LED osvětlení. Výhodou LED svítidel jsou především menší náklady na údržbu a výměnu. S kvalitními projekty z dílny českých firem se můžete setkat v obchodních domech i průmyslových halách.

Martin Sedlák

25. 12. 2018

Před koncem roku 2018 byla dokončena rekonstrukce osvětlení v pražském obchodním domě Quadrio. Výměnu provedla společnost HORMEN, která má výrobní závod v Brně. HORMEN instaloval do obchodních pasáží více než 400 svítidel. I přesto, že jsou nová LED svítidla silnější, vykazují výrazně úspornější a efektivnější chod.

Pražské Quadrio svítí novými LEDkami

„Chtěli jsme zvýšit atraktivnost prostoru a zároveň snížit náklady na energie,“ říká Pavel Ebr, Asset Manager ze společnosti CPI Property Group, která Quadrio vlastní. „Jsme přesvědčení, že v dobře nasvíceném interiéru se zákazníci cítí příjemně a zvyšuje to tak i atraktivitu prostředí. To přispívá i ke zvýšenému zájmu o nabídku zboží a služeb.“

Nová svítidla jsou oproti dosavadním mnohem efektivnější. Přestože mají dvojnásobnou svítivost, jejich spotřeba energie je zhruba o pětinu nižší. V případě, že by se zachovala dosavadní intenzita osvětlení, energetická náročnost by klesla až na 40 procent. Průměrná doba svícení v Quadrio je 14 hodin denně.

„Technologie LED jdou rychle dopředu, proto u některých projektů měníme i jen pět let staré soustavy se zářivkami, protože návratnost investice do nového LED osvětlení je velmi slušná. Všech 450 nových svítidel pro Quadrio se vyznačuje nižším příkonem a zároveň vyšším světelným tokem LED čipů, což znamená vyšší účinnost i úspornost celého osvětlení,“ vysvětluje ředitel HORMEN Jiří Hrachovina.

Lepší pracovní prostředí pro průmyslové haly

LEDky nemají přínos pouze pro obchodní pasáže nebo kanceláře. Jejich instalace se vyplatí i v průmyslových objektech. Přínosem není jen úspora výdajů za energie. Při jejich spouštění odpadá blikání, bzukot a pomalý náběh, který známe u běžných výbojových zdrojů a zářivek. LEDky mají také vetší rozsah pracovních teplot, a proto je můžeme využít v různých průmyslových instalacích. Vedle využití moderní technologie LED osvětlení lze úsporu zvýšit přidáním regulačních prvků. Tyto prvky pak mohou obsahovat funkci stmívání nebo vypínání v závislosti na denním světle, pracovních harmonogramech výroby či aktivních spínacích prvcích závislých na pohybu pracovníků a mechanizací v areálu podniku.

Příkladem dobré praxe využití LED osvětlení jsou tři haly velkosériového kovovýrobce KOVONA SYSTEMS z Českého Těšína. Zdejší systém osvětlení se skládá z LED svítidel, inteligentních detektorů a z mikrovlnných, optických a pohybových infračidel typu PIR. Především pak také z řídicího systému pro ovládání a vizualizaci osvětlovací soustavy. „Systém osvětlení byl navržen s ohledem na současný trend ‚Průmysl 4.0‘, a je tak schopen efektivně ovládat osvětlení v prostorech na základě pohybu osob a vysokozdvižných vozíků,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel společnosti ČEZ ESCO, která zakázku realizovala. Kamil Čermák pak dodává: „Má to za následek nejen úsporu finanční, ale také ekologickou ve formě snížení emisí oxidu uhličitého o 72 tun za rok.“

Úspora 150 tisíc ročně

Řešení ČEZ ESCO uspoří Kovoně oproti původně navrhované variantě téměř 150 000 korun ročně, tedy více než pětinu nákladů. V porovnání se staršími osvětlovacími soustavami, kterými bývají podobné provozy standardně osazeny, je úspora nákladů téměř 60 %. „Původní řešení sice pracovalo již s LED svítidly, ale bez potřebné optimalizace. Ta byla hlavní výhodou našeho realizovaného návrhu osvětlovací soustavy. Konkrétně jsme snížili počet svítidel o čtvrtinu z původních 380 na 281 kusů a instalovaný příkon z původních 23,6 na 18,2 kilowattů,“ uvedl Jindřich Stuchlý, projektový manažer osvětlování společnosti ČEZ ESCO.

Řídicí jednotka chytré osvětlovací soustavy komunikuje se svítidly a jednotlivými detektory. Soustava zahrnuje i webovou aplikaci určenou k efektivní správě a získávání provozních informací, jako jsou spotřeba elektrické energie, počet odsvícených hodin aj. Nový systém umožňuje také efektivní nastavení světelných scén v návaznosti na aktuální výrobní procesy podniku.

Zdroj: tiskové zprávy ČEZ ESCO