Česká firma úspěšně otestovala svou baterii na německém trhu

Letos v létě představila česká společnost Energon Advanced Energetics své bateriové úložiště o celkové kapacitě 1,3 MWh. První úspěšná zkouška unikátního bateriového řešení „all-in-one“ v ostrém provozu proběhla koncem listopadu ve spolupráci s německou firmou AEG Power Solutions.

Martin Sedlák

24. 12. 2018

„Vůbec poprvé jsme úložiště vystavili takové zátěži. Už několik týdnů v praxi zkoušíme veškeré funkcionality – od prostého nabíjení a vybíjení přes regulace frekvence, napětí či jalového proudu až po synchronizaci úložiště s dieselovým generátorem a start ostrovního systému ze tmy. Řídicí systém si poradil se vším, takže s výsledkem jsme spokojeni,“ shrnuje Tomáš Pastrňák, autor konceptu a současně ředitel společnosti Energon Advanced Energetics.

Příležitost pro výrobce elektřiny i průmyslové podniky

Bateriová úložiště podobná testovanému kontejneru najdou podle tvůrců uplatnění například u výrobců elektřiny. Ti jejich prostřednictvím mohou přispívat ke stabilizaci přenosové a distribuční soustavy, což v České republice představuje byznys o celkovém objemu pět miliard ročně.

„Například v Německu už je to fungující praxe, u nás však teprve nyní vzniká související legislativa. Oprávnění poskytovat služby tzv. primární regulace tak zatím mají pouze klasické elektrárny a teplárny, obnovitelné zdroje zatím nikoli,“ vysvětluje Tomáš Pastrňák.

Již nyní však z bateriových úložišť mohou profitovat velké průmyslové podniky, kterým funkce nazvaná peak-shaving může významně snížit náklady na rezervovanou kapacitu. „Výrobní závody připojené k hladině vysokého nebo velmi vysokého napětí platí měsíčně řádově stovky tisíc korun za každou megawattu, která je pro ně připravená v síti. Vedle toho platí vysoká penále za odchylky od této plánované spotřeby. Bateriový systém pomáhá spotřební špičky výrazně zmírnit,“ přibližuje Tomáš Pastrňák a doplňuje: „Až se uvolní trh s podpůrnými službami, budou i průmyslové podniky přispívat k regulaci frekvence, což bude zajímavá byznysová příležitost.“

Aktuální testování kontejneru v německém Belecke potrvá až do konce letošního roku. Poté se úložiště přepraví zpět do Čech, kde probíhají jednání o jeho prodeji.

Český trh s akumulací čeká na svou příležitost

V Česku byly doposud k síti připojeny dvě velkokapacitní baterie. Jde o projekt Solar Global u Uherského Hradiště a instalaci E.ON v Mydlovarech. Baterie jsou sice připraveny nabídnout své schopnosti v rámci regulace, ale kvůli chybějící legislativě nemohou být legálně dobíjeny a vybíjeny. Lze se tak na ně dívat spíše jako na drahé spotřebiče.

Bateriová úložiště přitom mohou sloužit k poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavě. Služby jsou nakupovány na základě tržních principů a ani pro baterie nemusí být zavedena žádná provozní podpora. Bateriová úložiště by se měla uplatnit pouze tam, kde jejich nasazení bude ekonomicky výhodnější než stávající řešení. Situace v zahraničí ukazuje, že náklady na poskytování podpůrné služby se s nasazením baterií naopak mohou snižovat.

Baterie také mohou pomoci rozvoji sítí, a to v oblastech, kde se distribuční společnosti potýkají s nedostatečnou kapacitou. Baterie ve spolupráci s decentralizovanými zdroji energie, jakými mohou být například kogenerační jednotky nebo solární elektrárny, mohou snížit potřebu rezervovaného výkonu.

Příležitost pro rozvoj bateriových systémů nabízí aktuálně otevřená novela energetického zákona. Řada subjektů v rámci připomínek k prvnímu návrhu změn doplnila jasnější pravidla pro rozvoj akumulace prostřednictvím stacionárních baterií. Na ministerstvu průmyslu bude, zda tuto příležitost využije k usnadnění cesty moderních technologií do české energetiky.

Zdroj: tisková zpráva Energon holding