Mattoni podporuje recyklaci: představila ekologickou lahev i automat na vracení PET

Mattoni se zapojila do boje proti plastu: představila novou lahev i automat na recyklaci Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) v říjnu představila novou lahev minerální vody Matoni Eco, která je vyrobená s padesátiprocentním podílem recyklovaného PETu, tzv. rPET. U příležitosti běžeckého závodu Nature Run také v Liberci ukázala automat na vracení plastových lahví. Ten je běžně k vidění například v sousedním Německu.

Tisková zpráva

16. 11. 2018

Společnost KMV v rámci běžeckého závodu Nature Run, který se konal v říjnu v Liberci, představila své portfolio aktivit, zaměřených na recyklaci plastu. Nejvýznamnějším krokem v tomto směru bylo jistě představení nové PET lahve Mattoni ECO.

„Nová lahev Mattoni Eco se nyní vyrábí s 50% podílem rPETu, na její výrobu se tedy spotřebuje o 50 % panenského PET materiálu méně a také se efektivně využije materiál vzniklý recyklací použitých PET lahví. Sportovci se často zajímají nejen o zdraví, ale i čistotu přírody, proto je logickým krokem nabídnout tuto lahev s rPET právě jim,“ přibližuje Alessandro Pasquale, generální ředitel Karlovarských minerálních vod (KMV).

Novou lahev doplňoval plně funkční automat na vracení použitých PET lahví. Po odevzdání jakékoli nezmačkané PET lahve automat vydává stvrzenky, a funguje tak obdobně jako běžný automat na skleněné lahve.

KMV, do jejichž portfolia Mattoni patří, si uvědomují potřebu řešit otázku zodpovědného nakládání s plastovým odpadem. Proto ve spolupráci s Institutem Cirkulární Ekonomiky (INCIEN) a s Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha iniciovaly v lednu 2018 vytvoření pracovní skupiny Zálohujme. Jedním z výstupů její činnosti má být studie, která navrhne možnosti zálohování jednocestných PET lahví, tzv. zálohový neboli depozitní systém.

„V třídění odpadu patří Češi k nejlepším v Evropě. Z celkového množství PET lahví uvedených na český trh se jich po vytřídění a recyklaci využije různým způsobem asi 66 %. Musíme ale posílit oběh a opětovné využití materiálu na lokální úrovni,” říká ředitelka Incien Soňa Jonášová.

„V praxi to znamená nastavení spolupráce mezi domácími výrobci i odpadovými a recyklačními firmami tak, aby se na pultech obchodů začaly co nejdříve objevovat výrobky v obalech, které obsahují co největší podíl recyklátu, ideálně z obalů prodaných v ČR. Jen tak skutečně pomůžeme efektivní recyklaci a rozvoji cirkulární ekonomiky, která se stává klíčovým tématem jak na úrovni EU, tak v Česku. Skvělé proto je, že největší výrobci začali toto téma řešit už nyní a ne až ve chvíli, kdy by zjistili, že druhotné suroviny končí za hranicemi a nejsou k sehnání,“ vysvětluje Soňa Jonášová.