První britská firma přešla komplet na obnovitelné zdroje

Velká Británie má šest opravdu velkých energetických společností – říká se jim Velká šestka. Jednou z nich je ScottishPower. Právě ona byla už řadu let na Ostrovech velkým prosazovatelem obnovitelné energetiky, konkrétně větrných elektráren. Vítr ale dosud tvořil jen jednu část jejího energetického portfolia, a to vedle klasických fosilních zdrojů. Jenže svět se v posledních několika letech rychle mění a v energetice je to vidět.

Tomáš Vondra

10. 11. 2018

I proto se letos ScottishPower rozhodla na tyto změny zareagovat: zbavila se všech svých fosilních projektů. Ani ne tak z nějakých ideologických nebo ekologických důvodů, ale především proto, že je to výhodnější.

ScottishPower se tak stala první energetickou společností ve Velké Británii, která se k takto zásadnímu kroku rozhodla. Veškerá svá aktiva ve fosilním podnikání (tedy zdroje uhelné i plynové) prodala společnosti Drax za 702 milionů liber. Zatímco doposud bylo v Británii v energetice oblíbené vytvářet energetické mixy, je tohle krok, který ukazuje, že se v současné době vyplácí vsadit už i na specializaci, pokud je ten zdroj energie tak výnosný, jako je vítr.

Pro spotřebitele ve Velké Británii se tím nic zásadního nezmění; Drax bude prodávat elektřinu z původních fosilních zdrojů dál. Význam je spíše symbolický a tisková zpráva to dobře odráží: „Jsme první integrovanou energetickou společností ve Velké Británii, která kompletně přechází od uhlí a plynu k síle větru.“

Kromě argumentů byznysových ale vedení společnosti argumentuje také těmi ekologickými. „Energetické společnosti musí být součástí řešení klimatické změny. Iberdrola koná rovnou, aby snížila do roku 2020 emise o třicet procent a do roku 2050 se stala uhlíkově neutrální. Prodej fosilních zdrojů je v souladu s naší strategií,“ uvedl Ignatio Galán, ředitel společnosti Iberdola, která ScottishPower vlastní.

Velká Británie se snaží

Analytici tvrdí, že odstranění fosilních zdrojů není rozhodně jediným k přírodě přívětivým krokem, který má ScottishPower v plánu. Web BusinessGreen informoval, že se společnost nyní aktivně vrhla i do nabíjení elektromobilů.

Scottish Power uzavřela smlouvu s významným britským prodejcem automobilů, společností Arnold Clark, díky níž bude při koupi elektromobilu součástí smlouvy rovnou i tarif stoprocentně využívající „zelenou energii“. A také se jim bude nabízet instalace dobíjecích stanic od ScottishPower.

Velká Británie bere jako jedna z mála zemí klimatické závazky velmi vážně. Jakožto ostrovní země je také případným zvyšováním hladin oceánů hodně ohrožená. Jejím hlavním cílem bylo snížit emise na úroveň doby vlády královny Viktorie, tedy na množství z 19. století. To se podařilo už v květnu 2017, aniž by to mělo negativní dopad na kvalitu dopravy nebo sílu britského průmyslu.

Zdroj: ScottishPower