Bill Gates hodil do záchodu 4,5 miliardy. A přišel s revoluční obnovitelnou toaletou

Americký miliardář a spoluzakladatel původně softwarového gigantu Microsoft Bill Gates v Pekingu představil futuristický záchod, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci a pomocí chemikálií mění lidské exkrementy na hnojivo. Informovala o tom agentura Reuters.

Tomáš Vondra

7. 11. 2018

„Technologii, kterou tady vidíte, představuje nejvýznamnější pokrok v hygieně za téměř 200 let,” řekl Gates v projevu před návštěvníky pekingského veletrhu Reinvented Toilet Expo. Právě tady vystavují nové technologie v oblasti toalet více než dvě desítky podniků a akademických institucí.

Záchod, který bývalý generální ředitel Microsoftu představil, je duchovním dítětem výzkumných projektů, financovaných nadací manželů Gatesových. Nadace na výzkum bezpečných hygienických technologií od roku 2011 vynaložila přes 200 milionů dolarů – v přepočtu 4,5 miliardy korun.

K čemu nový super záchod?

Nadace manželů Gatesových na této toaletě pracuje z více důvodů. Ten hlavní spočívá ve snaze ochraňovat dětské životy. Špatné hygienické podmínky totiž podle nadace vedou každoročně ke zhruba půl milionu úmrtí dětí ve věku do pěti let a stojí svět přes 200 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč) ročně na nákladech na zdravotní péči a ušlých příjmech.

Stejně důležitá je ale také snaha ochránit planetu. Spotřeba vody na splachování je obrovským problémem – na jedno spláchnutí se spotřebuje kolem deseti litrů vody, většinou pitné. Ta pak zcela zbytečně odtéká pryč, aniž by se dala dál využívat.

Podobným problémem jsou i umělá hnojiva, která jsou založená na bázi fosfátů. Jejich výroba enormně zatěžuje přírodu jak emisemi, které při tom vznikají, tak samotným chemickým průmyslem, který za celým tímto odvětvím stojí.

Toaleta manželů Gatesových tedy dokáže řešit všechny tři tyto problémy současně. Jednak umí uchovat v krajině vodu, současně pomáhá získávat levně hnojiva a za třetí tím, že eliminuje z ulic výkaly, zlepšuje hygienické podmínky. A to vše s tím, že cena toalety má být tak nízká, že si ji budou moci dovolit i v nejchudších částech světa.

Nadace Billa a Melindy Gatesových je nejbohatší charitativní organizací na světě. Na konci loňského roku měla k dispozici 51 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč).

Podívejte se na video (v angličtině), ve kterém Bill Gates toaletu představuje.





Zdroj: Gates Foundation