Siemens dodá největší akumulační bateriové zařízení v Česku

Největší bateriové úložiště v České republice o výkonu 4 MW bude vybudováno v areálu energetického zdroje C-Energy v Plané nad Lužnicí. Akumulační systém SIESTORAGE s aplikací SIESTART bude sloužit ke zvýšení flexibility stávajících zdrojů elektřiny a umožní smysluplně využít dodávky elektřiny vyrobené fotovoltaickou elektrárnou, která bude souběžně instalována. Navíc posílí schopnost zajistit příznivé ceny energií klientům. Akumulační systém bude zprovozněn v polovině roku 2019.

Tisková zpráva

25. 10. 2018

Technologie SIESTORAGE (Siemens Energy Storage), zahrnuje řídicí systémy, Li-Ion bateriové články, rozvaděče, střídače/měniče, transformátory, napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy, které budou v teplárně umístěny ve venkovním prostředí v kontejnerech. Toto řešení redukuje náklady na stavbu a minimalizuje montážní práce v místě realizace.

Bateriové úložiště bude mít garantovaný výkon 4 MW a využitelnou minimální kapacitu ve výši 2,5 MWh po dobu 10 let. Aplikace SIESTART představuje unikátní řešení pro využití bateriových systémů ve spojení se stávajícími rotačními zdroji.

„Instalací rozsáhlého akumulačního bateriového systému se naše společnost zařadí mezi průkopníky této technologie v České republice,” říká generální ředitel C-Energy Planá Libor Doležal. „Věřím, že zkušenosti, které získáme, pomohou nám i ostatním hledat nové cesty pro uchovávání energie, a dále podpoří naši schopnost vyrábět a dodávat energie za nejvýhodnějších podmínek v našem regionu.“

Technické řešení SIESTORAGE pro C-Energy Planá

Výkon bateriového úložiště bude vyvedený kabelem do rozvodny 6,3 kV a jeho řídicí systém bude napojen na stávající řídicí systém energetického zdroje. Společnost C-Energy Planá bude SIESTORAGE používat především k zajištění spolehlivých dodávek elektřiny v rámci vlastního areálu včetně fotovoltaické elektrárny o výkonu 500 – 600 kWp. Bateriové úložiště bude společnost dále využívat v rámci dodávek do lokální distribuční soustavy (LDS) i k vytvoření výkonové zálohy pro poskytování podpůrné služby se startem do 5 minut (MZ5).

V neposlední řadě bude SESTORAGE sloužit k přechodu a provozu LDS v ostrovním režimu, startu energetického zdroje ze tmy a k dalším potenciálním funkcionalitám v závislosti na provozu závodu, jako jsou regulace frekvence nebo výkonová regulace. Vysoká variabilita systému je umožněna především řídicím systémem, který byl vyvinut společností Siemens, a vhodnou volbou klíčových komponent.

„Technologii SIESTORAGE jsme zvolili pro její variabilitu, technické parametry, prokázanou spolehlivost a podporu, kterou společnost Siemens nabízí jak ve fázi realizace, tak ve fázi údržby a servisu,” popisuje důvody, proč si C-Energy Planá vybrala právě SESTORAGE její generální ředitel Libor Doležal.

Pod projektem je podepsáno české Siemens kompetenční centrum SIESTORAGE, které se zaměřuje na řešení pro akumulaci elektrické energie v části střední a východní Evropy. Díky kompetenčnímu centru společnost Siemens zabezpečuje kompletní realizaci podobných projektů na klíč, včetně servisních prací.

„SIESTORAGE v Plané potvrzuje trend vysokého nárůstu poptávky po bateriových úložištích energie. Jejich přínos je nesporný: od podpůrných služeb po efektivní využití energie z obnovitelných zdrojů,” komentuje ředitel divize Energy Management společnosti Siemens Tomáš Hüner.

Energetický zdroj C-Energy Planá je významným jihočeským dodavatelem tepla a elektrické energie pro místní podniky i obyvatele města Sezimovo Ústí. Celkový instalovaný výkon C-Energy Planá je 60 MWe, přičemž dodávky tepla přesahují 500 tisíc GJ za rok.

O systému SIESTORAGE

SIESTORAGE je koncipován jako modulární systém, je tedy vhodný pro akumulaci a řízení i těch největších výkonů. Referenční projekty SIESTORAGE se nachází především ve střední a západní Evropě a USA, kde mají různá využití. Uplatnění nachází především v poskytování podpůrných služeb (regulace frekvence, napětí, vyvážení nerovnoměrnosti mezi výrobou a spotřebou), řešení ostrovních provozů, black-startů nebo obchodování s elektrickou energií.

SIESTORAGE lze implementovat také v průmyslu pro řešení krátkodobých výpadků, které způsobují ztráty ve výrobě. Všechna využití je možné kombinovat a měnit bez nutnosti úprav dodané technologie.

Mezi výhody řešení SIESTORAGE s Li-Ion technologií patří rychlý čas odezvy na změny v distribučních a přenosových sítích, zaručená kvalita elektrické energie, flexibilní a modulární design pro mnoho případů použití, zvýšená spolehlivost díky zjednodušení architektury systému a vysoká celková účinnost dosahující 85 %.

„Začlenění akumulačních zařízení do elektrické sítě podnikům a obcím nabízí možnost optimalizovat investice do infrastruktury a zvyšovat pružnost sítě. Řeší také problém mikrovýpadků, které mohou poškodit citlivá zařízení,” dodává na závěr Tomáš Hüner ze společnosti Siemens.