Robotická medúza může uklidnit oceány a dát jejich energii lidem

Oceány jsou neuvěřitelným zdrojem bohatství pro celé lidstvo. Ale místo abychom jejich sílu a potenciál využívali k udržitelnému obohacení naší celoplanetární civilizace, měníne je na největší odpadkový koš v dějinách. Přitom potenciál moří začínáme teprve nyní pomalu odhalovat.

Tomáš Vondra

30. 10. 2018

Důkazem je zařízení vynalezené společností Oscilla Power, které umí využívat pohybovou energii vln v oceánu. Jen pro zajímavost - mořských vln je hodně, fakt hodně. Samozřejmě je není možné pro jejich pomíjivou povahu dokonale spočítat, ale odhady říkají, že vlny tvoří asi 1,4 milird kilometrů čtverčních oceánské vody.

Mechanická medúza, kterou Oscilla Power navrhla a vytvořila, umí tuto energii zachytit. Nepotřebuje k tomu žádné motory a dokokonce ani žádné složité pohyblivé mechanické díly - což je vynikající vlastnost zejména pro situace, kdy by vlny byly opravdu vysoké (a) nebo silné.

Jediné, co tento mechanismus tvoří, je série generátoů a tepelná deska. Na místě toto těleso drží kabely, které také odvádí vyrobenou energii.



Věda v pozadí

Za tímto vynálezem stojí poměrně jednoduchá fyzika, která se učí už na základní škole a měl by ji ovládat každý, kdo úspěšně odmaturoval - ale o to náročnější bylo vytvořit těleso, které by dokázalo tyto základní fyzikální zákony využívat.

„Jak vlny narážejí do těla přístroje, vzniká v železe alternující magnetická polarita,” vysvětluje Meagan Parrishová, která na projektu pracovala. Energii pak zachytávají pružné prvky spojené s deskou. Díky tomu může Triton, jak se prototyp jmenuje, zachytávat energii, která na jeho tělo působí značně asymetricky - vlny na něj přirozeně útočí z různých stran a různou silou.

V současné době prochází Triton sérií testů, které mají prokázat, zda je vůbec už připravený po technologické stránce pobytu na moři. Pokud se to prokáže, mohl by, teoreticky podle jeho tvůrců, zásobovat energií až třetinu spotřeby Spojených států amerických. Anebo 15 procent celosvětové spotřeby elektřiny…

Taková projekce je sice odvážná, ale jde spíše o mohutnou PR autorů - počítá s optimálními podmínkami, ideálním výkonem a obrovským množstvím těchto zařízení - v reálném provozu ale s největší pravděpodobností nic podobného nenastane a množství energie, kterou Triton vyrobí bude mnohem menší.

Přesto může takový projekt výrazně pomoci se zásobováním objektů poblíž moře a možná i se stabilzací elektrické soustavy. Na rozdíl od větrné energie, která dnes mezi alternatiními zdroji dominuje, totiž dodává energii mnohem stabilněji - v oceánu jsou téměř pořád nějaké vlny…

Zdroj: Futurism