Gigant na moři vyrobí elektřinu pro více než půl milionu domácností

Začátkem září byla na severozápadním pobřeží Anglie otevřena největší mořská větrná farma na světě. Její součástí je také čtyřicet nejvyšších větrných turbín na světě. Za projektem Walney Extension stojí dánská energetická skupina Ørsted a dva dánské penzijní fondy.

František Marčík

9. 9. 2018

Celková instalovaná kapacita nové větrné farmy Walney Extension je 659 megawattů, což zhruba odpovídá spotřebě 600 tisíc domácností. Větrné věže jsou rozmístěny na ploše 145 kilometrů čtverečních, takovou plochu pro představu zabírá dvacet tisíc fotbalových hřišť. Tvoří ji celkem 87 nově spuštěných větrných turbín.

Čtyřicet turbín o výkonu osm megawatt vyrobila firma MHI Vestas. Každá z nich měří 195 metrů a jedná se o vůbec nejvyšší větrné turbíny na světě. Dosahují dvakrát větší výšky než Socha Svobody. Zbývajících 47 nových turbín o výkonu sedm megawatt vyrobila firma Siemens Gamesa.

Porovnání velikosti mrakodrapu Empire State Building, Eiffelovy věže, největší větrné turbíny na světě, Sochy Svobody a indického paláce Tádž Mahal. Zdroj: Agentura Reuters.

Výkonný ředitel hlavního investora dánské firmy Ørsted Matthew Wright agentuře Reuters sdělil, že úspěch britských mořských větrných elektráren umožnily výhodné povětrností podmínky, mělké vody Severního a Irského moře a pokračující podpora britské vlády. „V minulých deseti letech vlády všech stran podporovaly rozvoj obnovitelné energetiky a mořských větrných elektráren, díky čemuž dnes toto odvětví prosperuje,“ uvedl Wright.

Velká Británie je největším trhem s mořskou větrnou elektřinou na světě, podle statistik Global Wind Energy Council má 36% podíl na celosvětově instalované kapacitě v offshore větrných elektrárnách. Vítr v Británii pokrývá přes 10 % spotřeby elektřiny.

Větrná farma Walney Extension byla jedním z prvních projektů, který si v roce 2014 zajistil podporu výkupní ceny od britské vlády formou tak zvané smlouvy na vyrovnání cenových rozdílů (contract for difference), v rámci níž britská vláda garantuje majiteli doplatit případný rozdíl mezi aktuální velkoobchodní cenou elektřiny na burze. Smlouva zaručuje minimální cenu elektřiny 150 britských liber za jednu megawatthodinu na následujících 15 let projektům z roku 2014. Během poslední aukce v roce 2017 poté, co vstoupil v platnost tento dotační mechanismus, cena elektřiny z mořských větrných elektráren výrazně klesla téměř na třetinu: 57,5 liber za megawatthodinu.

Firma Ørsted klade také velký důraz na místní ekonomiku a pozitivní dopady na místní obyvatele a životní prostředí. Lopatky obou typů turbín dodaly britské továrny v Hullu a Isle of Wight. Provoz a údržbu větrné farmy v budoucnu zaměstná 250 lidí.

Firma Ørsted dále založila dva podpůrné fondy. První z nich disponuje finančními prostředky v celkové výši 15 milionů liber, jeho cílem pak je podporovat obecní a občanské aktivity, chránit přírodu a životní prostředí v oblasti Cumbria a Lancashire. Druhý fond se zaměřuje na podporu vzdělávání nadaných studentů a obecně vzdělanost mladých lidí, zejména učňů v oblasti výroby větrných turbín.

Polovičním vlastníkem nového větrného parku je dánská firma Ørsted, druhou půlku vlastní dva dánské penzijní fondy PFA a PKA (každý 25% podíl).

Zdroje: Reuters, Wikipedia, DW, BBC
, autor úvodní fotografie: David Nixon