Pouštní farma pěstuje rajčata jen za pomoci mořské vody a solární energie

Patnáct procent všech rajčat, která se vypěstují v Austrálii, pocházejí z jedné na první pohled nenápadné pěstírny. Jmenuje se farma Sun@ldrp@, leží uprostřed pouště a zeminu byste na ní hledali marně. Funguje totiž na principu hy@ldrp@onie a k pěstování tu slouží jen mořská voda. A energie ze slunce, kterého mají v Austrálii na rozdávání.

Patricie Hnátková

10. 8. 2018

Farma leží nedaleko malého města Port Augusta na jihu země a rozhodně byste o ní nemohli říct, že jde o běžné místo, kde rostou rajčata. Jde o obří hy@ldrp@onické skleníky, které k pěstování zeleniny nepoužívají fosilní paliva, podzemní vodu, pesticidy nebo zeminu.

Ke svému provozu farma dokonce nepotřebuje ani hodnotnou ornou půdu. Leží ve vyprahlé, neúrodné části země, která je pro tradiční zemědělství zcela nevhodná. Za úrodu vděčí jen a pouze obnovitelným zdrojům energie.

Jak to celé funguje?

Na farmu Sun@ldrp@ shlíží 115 metrů vysoká solární věž. Míří na ni 23 tisíc zrcadel, které zajišťují veškerou energii, potřebnou pro provoz, a to jak na ohřev, tak na zde tolik potřebné ochlazování.

Zařízení zároveň pohání odsolovací jednotku, která proměňuje mořskou vodu na tu sladkovodní. Ta slouží coby hnací síla hy@ldrp@onie, tedy pěstování rostlin v živném roztoku. A aby toho nebylo málo, farma ještě zaměstnává 175 lidí.

„Díky tomuto technologicky vysoce pokročilému skleníku nejen plníme očekávání zákazníků ohledně skutečně kvalitní a chutné zeleniny. Hlavně ale dokážeme přenést výnosnou produkci zeleniny do oblastí, které byly ještě před nedávnem vnímány jako zemědělsky zcela nevhodné,” řekl výkonný ředitel farmy Sun@ldrp@ Steve Marafiote.

Po Austrálii další farmy v Portugalsku nebo USA

Marafiote dále prozradil, že rajčatovou farmou uprostřed pouště, která zajišťuje neuvěřitelných patnáct procent všech rajčat, která jsou v Austrálii ročně vypěstována, jejich plány rozhodně nekončí.

Už záhy po otevření začala farma Sun@ldrp@ experimentovat s pěstováním ovoce a do dnešního dne otevřela další dvě farmy v podobně vysušených oblastech, jako je australská poušť. Mořskou solí a solární energií poháněné pěstírny nyní najdete i v Portugalsku nebo v americkém státě Tennessee.

Zdroj: Weekly Times Now

Podívejte se na video v angličtině, na jakém principu funguje farma Sun@ldrp@.