Globální výkon solárních a větrných elektráren dosáhl 1 000 gigawattů. Česko stojí dál stranou

Celosvětový instalovaný výkon solárních a větrných elektráren překročil koncem června milník 1 000 gigawattů (tedy výkon odpovídající 1 000 temelínských reaktorů). Lehce více je větrných turbín (54 %).

Tisková zpráva

6. 8. 2018

Druhá tisícovka by měla přibýt do pěti let a bude o téměř polovinu levnější (o 46 %). Čísla zveřejnila na konci minulého týdne agentura Bloomberg NEF.

„Ekonomický úspěch solárních a větrných elektráren, které jsou již dnes levnější než investice do nových jaderných reaktorů, dělá z obnovitelných zdrojů vítěze proměny světové energetiky v posledních desetiletích. Zelená energetika je však také obrovskou příležitostí pro českou ekonomiku. Česká republika potřebuje revizi energetické koncepce, která by se na možnosti jednotlivých zdrojů podívala otevřeně s využitím aktuálních dat a mezinárodních trendů,“ komentuje úspěch obnovitelných zdrojů Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Větrné a solární elektrárny patří k nejrychleji rostoucím zdrojům energie na světě. Jejich globální instalovaný výkon je oproti roku 2000 vyšší 65krát. Pro dosažení instalace 1 000 GW bylo nutné investovat zhruba 2,3 bilionu dolarů. Zdvojnásobení množství větrných a solárních elektráren pak bude stát díky průběžnému zdokonalování technologií 1,23 bilionu dolarů. 

Loni například ve světě přibylo 94 GW fotovoltaických elektráren a 54 GW větrných parků. V České republice se během posledních čtyř let rozvoj obnovitelných zdrojů de facto zastavil. Nové solární projekty přibývají v Česku především na střechách domů s celkovým výkonem jednotek megawattů. V případě větrné energetiky jde o jednotky projektů, jako například farma s 13 turbínami ve Václavicích na Liberecku dokončená loni na podzim. „Možnosti obnovitelných zdrojů jsou přitom také v Česku obrovské. Jen střešní instalace solárních elektráren mohou ročně vyrobit tolik, jako jeden temelínský reaktor,“ dodává Martin Sedlák

Zajímavá fakta o obnovitelných zdrojích energie

  • Obnovitelné zdroje dávají práci 10 milionům lidí: nejvíce pracovních příležitostí vzniká v Číně (43 %). Další v pořadí jsou Japonsko, USA a Indie.  Mezi obory moderních typů obnovitelných zdrojů vede solární energetika, která zaměstnává téměř 3,4 milionu lidí. Solární energetiku následuje produkce biopaliv (2 miliony pracovních míst), větrná energetika (1,1 milionu) a solární ohřev (800 tisíc).
  • Solární panel je nejviditelnějším úspěchem obnovitelné revoluce v energetice. S každým zdvojnásobením produkce fotovoltaických modulů klesly ceny o více než čtvrtinu. Za uplynulých 10 let spadly ceny solárních panelů o 80 %. Další́ pokles nákladů se očekává, například analýza Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) předpovídá pokles ceny fotovoltaických modulů o 59 % do roku 2025. Obdobné snížení nákladů přichází také u akumulace, která zajistí stabilní provoz obnovitelných zdrojů.
  • Letos se EU dohodla na novém cíli pro obnovitelné zdroje, do roku 2030 narostou na 32 %. Zdvojnásobení podílu obnovitelných zdrojů ze současných 17 % na 34 % v roce 2030 může podle Mezinárodní energetické agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) přinést Evropě na úsporách až 113 miliard EUR ročně a podpořit ekonomiku investicemi ve výši přesahující 368 miliardy EUR.