Jedna z největších světových pojišťoven skoncovala s uhlím. Blíží se konec doby fosilní?

Na začátku července se přihodilo něco extrémně důležitého – bohužel v naší zemi tomu jen málokdo věnoval pozornost. Jde ale o velmi podstatný důkaz, že se definitivně blíží konec fosilních zdrojů a začíná doba obnovitelná.

Tomáš Vondra

25. 7. 2018

Švýcarská pojišťovna Swiss Re oznámila, že implementovala nová pravidla, která odrážejí rizika, týkají se nových projektů ohledně uhlí. Konkrétně to znamená, že už nepojistí žádnou firmu, která získává víc než třicet procent energie ze spalování uhlí. Rozhodnutí je to na první pohled brutální, ale z hlediska pojišťovací společnosti dává dobrý smysl.

Aby si člověk uvědomil, jak velké je to rozhodnutí, měl by vědět, že jen roku 2016 tato pojišťovna uzavřela pojistky ve výši 35,6 miliard dolarů, a to se do tohoto čísla počítají jen neživotní pojistné smlouvy. Za loňský rok přiznala čistý zisk 330 milionů dolarů, a to přesto, že rok 2017 byl, co se týká přírodních katastrof, zcela mimořádný.

Rozhodnutí ohledně fosilních paliv rozhodně nevychází z nějakého nadšení pojišťováků pro ochranu životního prostředí ani jejich aktivismu. Jde o chladný výpočet, který vychází z pečlivé analýzy rizik.

Švýcarský pojišťovnický obr oznámil tento záměr už před rokem a na začátku července začala tato pravidla platit. Vychází z pravidel, která vznikala už roku 2016. Swiss Re není jedinou světovou velko-pojišťovnou, která k takovému kroku přistoupila. Už dříve se k podobné akci proti uhlí rozhodly Allianz, Dai-ichi Life Insurance a Schor. Připojila se k nim i německá Munich Re, a to přes odpor investorů.

Pojišťovna chápe, že státy světa se od uhlí odvracejí a omezují jeho používání a nevyplatí se jí tedy věřit jeho budoucnosti. Trend je podle Swiss Re tak jasný, že ho musela promítnout také do svých ekonomických pravidel, jinak by přišla na mizinu.