Robotická medúza v oceánu by mohla dávat USA až třetinu energie

Je neuvěřitelné, kolik fascinujících projektů a nápadů ohledně obnovitelných zdrojů energie se v poslední době objevuje. Je to důkaz, že tento perspektivní obor je teprve na začátku i kolik potenciálu se v něm vlastně skrývá.

Tomáš Vondra

5. 7. 2018

Jedním z nejzajímavějších a po technologické stránce i nejpokročilejších obnovitelných nápadů letošního roku je americký Triton. O co jde? Jedná se o projekt, který chce těžit energii, která má sice ohromný potenciál, ale zatím jsme nenašli moc účelných způsobů, jak ji ovládnout. Je to síla mořských vln.

Autorem je společnost Oscilla Power, která už má s podobnými nápady řadu zkušeností. Vychází z prosté matematiky: na oceánech je v každou chvíli asi 1,4 miliard kubíků vln, což představuje ohromné množství volné energie.

Pán moří?

Triton nepoužívá žádné pohyblivé díly ani motory, které by mohly být silnějšími vlnami poškozené nebo dokonce zcela zničené. Je ukotvený ke dnu a volně pluje na hladině. Fyzika za ním je velmi jednoduchá: když na něj narážejí vlny, mění to magnetickou polaritu uvnitř stroje, což vytváří elektřinu. Ať už do Tritona vlny narážejí, otáčejí jím nebo smýkají po hladině, to všechno přeměňuje na energii.

Nejásejte ale předčasně, zatím nikde na oceánu tato plovoucí elektrárna svět nezachraňuje; v současné době probíhá série testů, které mají ukázat, jak je Triton ekonomicky rentabilní. Jeho autoři samozřejmě věří, že je. A pokud by se to potvrdilo, mohl by při dostatečném pokrytí pobřežních vod zajistit až třetinu spotřeby celých Spojených států amerických.

Každý jednotlivý Triton by mohl dodávat více energie než jedna silná větrná turbína, musí se ale ještě vyřešit spousta detailů, jako je třeba systém ukotvení u dna; zatím mají Tritoni totiž tendenci srážet se, když jsou moc silné vlny.

Zdroj: Futurism

Podívejte se na video o Tritonu v angličtině.