Londýnské City pojede na 100% obnovitelnou energii

Londýnské City, tedy historické jádro Londýna, přijalo přelomové rozhodnutí, podle kterého má od podzimu letošního roku přejít na 100% obnovitelné dodávky elektřiny. Pomoci mu v tom mají například solární panely na střechách veřejných budov.

Martin Sedlák

26. 6. 2018

City, někdy také nazývané podle své rozlohy Square Mile, má jasný plán. Do října 2018 zajistí pokrytí střech solárními panely, ale také nové investice do výstavby větrných nebo solárních parků mimo hranice City a nákup elektřiny z projektů obnovitelných zdrojů tak, aby získalo stejné množství elektřiny, která se v City spotřebuje.

Solární City

„Zajištění 100 % energie z obnovitelných zdrojů udělá naše město čistší a ekologičtější, sníží naši závislost na dodávkách a některé budovy půjde provozovat jako čistě energeticky soběstačné,“ uvedla při představení plánů City Catherine McGuinness, předsedkyně Výboru pro politiku a zdroje města Londýnské City.

Dodávky energie pro veřejné budovy zajišťuje společnost City Corporation. Jde například o sociální bydlení v šesti městských čtvrtích Londýna, deset škol, tři trhy a 11 000 akrů zelených ploch. To dává dostatek příležitostí pro využití vhodných ploch k výstavbě projektů obnovitelných zdrojů energie.

V Square Mile žije asi 8 tisíc obyvatel a dalších více než 400 tisíc lidí sem dojíždí za prací do zhruba 24 tisíc podniků. City také každoročně navštíví miliony turistů. V City sídlí řada bankovních institucí v čele s Bank of England, Lloyd's of London a londýnskou burzou cenných papírů. Největším mrakodrapem v této oblasti je budova Leadenhall.

Velké plány Velkého Londýna

Již v roce 2017 oznámil Velký Londýn svůj plán vybudovat do roku 2030 alespoň jeden gigawatt solárních elektráren, tedy zhruba desetinásobek současného stavu. Do poloviny století by měly solární instalace narůst na dva gigawatty. Opatření jsou součástí politiky ochrany životního prostředí, ale také boje s energetickou chudobou. Nyní má Londýn zhruba 191 megawattů instalovaného výkonu obnovitelných zdrojů, které pokrývají jen 0,05 % jeho spotřeby elektřiny.

Větší důraz na ochranu životního prostředí slíbil současný starosta Sadiq Khan již během své předvolební kampaně. Vedle potřeby výstavby obnovitelných zdrojů jde o ochranu před znečištěním ovzduší. Od dubna 2019 by měla v Londýně vzniknout zóna s přísnými pravidly pro možné množství emisí.

„Nemohu ignorovat hanebný fakt o toxicitě londýnského vzduchu, který poškozuje dětské plíce, zhoršuje chronické nemoci a každý rok přispívá tisícům předčasných úmrtí,“ uvedl starosta Khan u příležitosti zpřísnění limitů pro autobusy a nákladní automobily loni v prosinci. V červnu pak otevřel debatu o tom, že by měl Londýn uvést v praxi zákaz všech dieselových a benzínových automobilů o deset let dříve, než je současný termín v roce 2040. Pod jeho vedením by tak měl Londýn nasměřovat k rozmachu využití obnovitelných zdrojů a elektromobility.

Zdroje: Green Matters, City of London