10 milionů pracovních míst aneb 7 statistik, jak obnovitelné zdroje ovlivňují trh práce

Nová studie Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA) přinesla zajímavá data za rok 2016. V nich mimojiné najdeme, že obnovitelné zdroje vygenerovaly na 10 milionů pracovních pozic.

tisková zpráva

30. 5. 2017

Výroba, výstavba a provozování obnovitelných zdrojů vytvořilo loni 9,8 milionu pracovních míst. Zaměstnanost se v zelené energetice zvýšila meziročně o 1,1 procenta a nejvíce lidí pracovalo v solární energetice. Do roku 2030 může v sektoru obnovitelných zdrojů pracovat až 24 milionů lidí.

„Rostoucí význam obnovitelných zdrojů energie je také obrovskou příležitostí pro české firmy. Chytré české hlavy a ruce se mohou uplatnit například ve výrobě větrných turbín, solárních panelů nebo kotlů na biomasu. Nedávno publikovaná čísla české výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů za loňský rok potvrdila stagnaci moderní energetiky.

Politici se spoléhají na vzdušné zámky v podobě plánů výstavby dalších reaktorů – na místo toho, aby nasměrovali český průmysl do oboru nízkouhlíkové energetiky a pomohli mu prosadit se doma i na světových trzích. Pokud nám v zelené energetice ujede vlak, už do něj nemusíme stihnout naskočit,“ srovnává světové a domácí trendy Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Postupný růst obnovitelných zdrojů pomohl najít práci lidem i v Česku. Výroba kotlů na biomasu zaměstnává okolo 1500 lidí, stovky lidí jsou zaměstnáni ve výrobě komponent pro větrné turbíny. Továrna na výrobu fotovoltaických modulů Kyocera dává v severočeském regionu potýkajícím se s nezaměstnaností práci více než čtyřem stovkám lidí. „Ještě před několika lety pracovalo v instalačních a servisních firmách v solární energetice několik tisíc lidí. Po letech stagnace začíná solární sektor pozvolna nabírat síly díky podpoře malých střešních instalací na rodinných domech nebo firmách. Výhledově se můžeme vrátit k využití více než dvou tisíc pracovníků,“ dodává k domácí solární energetice Tomáš Buzrla, předseda představenstva Solární asociace.

Podle loňské studie vypracované pro Alianci pro energetickou soběstačnost může jen v Jihomoravském kraji zaměstnat instalace solárních panelů na střechách domů až 370 lidí.

Zajímavá čísla ze studie IRENA:

1. Obnovitelné zdroje bez velkých vodních elektráren vytváří 8,3 milionu pracovních míst.

2. Solární energetika nabídla 3,1 milionu pracovních míst. Zaměstnanost ve fotovoltaice se zvýšila meziročně o 12 procent. Největší růst solárního sektoru byl ve třech státech: Číně, USA a Indii.

3. Konkrétně v USA rostl počet pracovních míst v oblasti v solárním průmyslu 17krát rychleji než růst zaměstnanosti v celé ekonomice. Celkový počet pracovníků ve fotovoltaice v USA je 260 tisíc.

4. Větrná energetika zaměstnává 1,2 milionu lidí a největšími trhy jsou USA, Německo, Indie a Brazílie. Zaměstnanost ve „větru“ rostla o 7 %.

5. V Evropě se díky výstavbě větrných turbín o celkovém výkonu 13,9 gigawattů podařilo zajistit mírný nárůst pracovních míst. Lídrem je Německo s téměř 143 tisíci pracovníky ve větrném průmyslu. Deseti procentní nárůst pracovních míst zaznamenal větrný sektor také ve Francii.

6. Největším evropským zaměstnavatelem v obnovitelných zdrojích je Německo (330 tisíc), dále Francie (162 tisíc), Velká Británie (110 tisíc) a Španělsko (76 tisíc). V evropských státech včetně České republiky je však patrná stagnace a možné propouštění v důsledku nestabilní politické podpory pro nové projekty obnovitelných zdrojů nebo změnu v podpůrných mechanismech.

7. Na Čínu připadá 3,64 milionu pracovních míst, z toho 1,3 milionu tvoří pracovníci závodů na výrobu solárních panelů.