Proč dávat panely na střechu, elektřinu vyrobí i solární žaluzie na okně

Americký startup vyrábí chytré žaluzie, které dodají vaší domácnosti chladivý stín a zároveň zachycené sluneční paprsky přemění na energii.

Lukáš Bašta

29. 5. 2017

Elon Musk ukázal všem, že takový solární  panel může vypadat elegantně a zcela nerozeznatelně od klasických střešních tašek. A podobnou cestou jde i společnost Solar Gaps.

Ta však přemýšlí trochu jinak než populární inovátor. Místo tašek dělá solární panely ze žaluzií. Zachytí tak paprsky ze Slunce, které pere do vašich oken neuvěřitelné množství energie, a vyrobí z něj elektřinu, která pokryje velkou část energetických potřeb v domácnosti nebo kanceláři.

Na svém webu se společnost chlubí, že díky jejich produktům dokážete ušetřit až 70 procent nákladů na elektrický proud. Jejich chytré solární žaluzie přitom dokáží sledovat Slunce a během dne se tak natáčí do optimální polohy pro maximální využití slunečních paprsků. 

 

Na webu společnosti je k dispozici i jednoduchý cenový kalkulátor. Žaluzie o rozměrech 183 x 121 cm stojí necelých 30 tisíc korun. Cena je tedy, podobně jako v případě Solar Roof, vyšší, ale díky úspoře za energie se postupně vrací. Navíc opět jako u běžných solárních technologií lze předpokládat, že bude cena s rozšířením výroby postupně klesat.

Autoři projektu aktuálně také hledají podporu v crowdfundingu. Na serveru Kickstarter představují svůj projekt a na start výroby chtějí vybrat 50 tisíc dolarů. Toto se jim již povedlo a kampaň jako taková je teprve v polovině - získáne peníze tak ještě mohou znásobit. Aby zaujali potenciální zákazníky, nabízí na Kickstarteru svoje produkty za výhodnější cenu.

Solar Gaps navíc nabízí i vychytávku v podobě mobilní aplikace, díky které můžete ovládat žaluzie odkudkoliv. Samozřejmostí jsou také přehledy, kolik energie aktivní žaluzie vygenerovaly. Přístup Solar Gaps je nejen šetrný, ale i chytrý.

Zdroj: vlastní, SolarGaps, Kickstarter