Video: Penny Market otevřel s prázdnými regály. Upozorňuje na vymírající včely

Jak by stojany našich obchodů vypadaly, kdyby na planetě vymizely všechny včely i další hmyz? Potravinový řetězec Penny Market si tuto otázku položil a svým zákazníkům ukázal, jaká by byla praxe. Z jejich regálů zmizelo asi 60 % zboží.

Patricie Hnátková

6. 6. 2018

Praktická ukázka proběhla v prodejně v německém Langenhagenu nedaleko Hannoveru. Z celkové nabídky 2 600 produktů jich ubylo hned šedesát procent, a tak byly police rázem o 1 560 potravin a výrobků chudší.

„Včely jsou důležité. Bez nich zbudou prázdné regály.” Letáčky s tímto nápisem zdobily jedno ráno prodejnu potravin z řetězce Penny Market.

Překvapení zákazníci uvnitř našli poloprázdné regály. Chybělo především ovoce a zelenina, ale třeba i luštěniny, pečivo, marinované maso nebo čokoláda. A v Německu tolik oblíbení gumoví medvídci, kteří se leští včelím voskem.

Kdyby vymřely včely, Evropa by byla chudší o 20 tisíc druhů rostlin

Včely jsou zkrátka naprosto zásadní nejen pro zaplnění obchodů s potravinami, ale třeba i pro biodiverzitu v přírodě. Pokud by vymřely, nikdo by neopyloval květy a v Evropě bychom se museli rozloučit s asi dvaceti tisíci rostlinami, ale i mnoha druhy hmyzu, ptactva či dalších živočichů.

„Dopady nekontrolovaného vymírání hmyzu předvedl obchodní řetězec s děsivou průzračností,” řekl na tiskové konferenci německý ministr životního prostředí Dolního Saska Olaf Lies.

Podívejte se na reportáž z německé prodejny Penny Marketu v Langenhagenu.

Včelám může pomoct každý z nás

Proti dramatickému úbytku včelstev ale může bojovat každý, kdo má zahradu nebo aspoň balkón či parapet za oknem. Podle obchodního ředitele Penny Marketu Stefana Megela můžeme včelám pomoci výsadbou stromů, keřů a rostlin, jež budou kvést od jara do podzimu, ale také takzvané hmyzí hotely, u nichž si lze vybrat velikost jak pro zahrady, tak i balkony.

Více o včelách, čmelácích i tipy, jak jim pomoci, najdete například na serveru čmeláci.cz.

A tady je krátké video v angličtině, které ukazuje, jak by naše planeta vypadala bez včel.