Svaz moderní energetiky se zaměří na podporu progresivních technologií

Jednotlivé části moderní energetiky, jako jsou obnovitelné zdroje, akumulace energie, kombinovaná výroba elektřiny a tepla, elektromobilita nebo nastupující digitální řešení, spojí Svaz moderní energetiky. Jeho cílem je otevřít prostor pro rozvoj nových technologií, které zvýší konkurenceschopnost domácí ekonomiky, zlepší životní prostředí a nabídnou prostor pro uplatnění inovací.

Tisková zpráva

17. 4. 2018

„Základním cílem Svazu moderní energetiky ČR je zajistit dobré podmínky pro technologický růst české ekonomiky. Naše úsilí bude rámovat snaha o to, aby domácí ekonomiku poháněly moderní zdroje energie, mezi které však nepatří pouze elektrárny nebo teplárny, ale také energetické služby nebo využití virtuálních řešení. Klíčové bude zajistit spolehlivé a dostupné zásobování energií pro všechny kategorie odběratelů při zachování požadavků na čistotu ovzduší, energetickou nezávislost a dlouhodobě nízké ceny,“ představuje prioritní cíle Svazu moderní energetiky ČR jeho programový ředitel Martin Sedlák.

Zakládajícími členy jsou Aliance pro energetickou soběstačnost, Asociace pro akumulaci a baterie AKU-BAT CZ, Spolek pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla COGEN Czech, Česká technologická platforma pro Smart Grid a Solární asociace, největší české sdružení provozovatelů fotovoltaických elektráren. Akademickou sféru ve svazu zastupují Univerzitní centrum efektivních budov ČVUT v Praze a Centrum ENET při VŠB – TU Ostrava. Svaz bude také spolupracovat s experty z Fakulty elektrotechniky VUT v Brně. Více informací o cílech Svazu je dostupných na tomto odkazu

Výkonný tým Svazu moderní energetiky tvoří Martin Sedlák (programový ředitel) a Tomáš Buzrla (výkonný ředitel). Členy představenstva jsou Marek Lang (Aliance pro energetickou soběstačnost), Josef Jeleček (COGEN Czech) a Jan Fousek (AKU BAT CZ).

„Dynamicky se rozvíjející agenda moderní energetiky vyžaduje společnou koordinaci jednotlivých technologických novinek. Pouze tak může Česku nabídnout dostatek čisté energie za dobrých podmínek pro spotřebitele. Zasadíme se o to, aby české domácnosti a firmy mohly uplatňovat nová řešení z oblasti digitalizace, moderní energetiky nebo dopravy. Budeme usilovat o takové legislativní změny a pravidla, která dostanou českou ekonomiku na špici technologického vývoje a především praktického využití inovativních prvků ekonomiky,“ říká k cílům vznikajícího Svazu moderní energetiky Tomáš Buzrla, který působí na pozici výkonného ředitele Svazu moderní energetiky ČR.

Svaz moderní energetiky ČR plánuje proaktivně vstoupit do závěrečné fáze přípravy Zimního energetického balíčku EU s cíli pro příští desetiletí, a především do národní debaty o implementaci klíčových impulsů. Ve spolupráci s inovativními firmami v Česku se chce zaměřit na podporu samovýroby elektřiny, rozvoj akumulace energie, elektromobility nebo nových prvků v rámci energetického trhu přicházejících s digitalizací.

Dalším cílem Svazu je otevření nadčasové debaty o cílech Státní energetické koncepce. Zakládající asociace se domnívají, že by měla více počítat s dynamickým vývojem technologií a jejich cen v různých scénářích, které zvládnou pružně reagovat na nástup nových řešení. Svaz proto navrhne konkrétní možnosti využití v jednotlivých oblastech moderní energetiky.



„Společným jmenovatelem naší snahy je shoda, že moderní energetiku lze chápat jako širší rámec zahrnující moderní technologie, opatření a postupy, směřující k energetice efektivní, bezpečné a šetrné k životnímu prostředí,“ doplňuje k motivacím Svazu Josef Jeleček, člen představenstva Svazu moderní energetiky, předseda rady COGEN Czech.

„Svaz moderní energetiky ČR chce do české debaty přinášet evropské impulsy, které povedou k zajištění přední pozice v oblasti vývoje a výroby progresivních technologií. Naším cílem je zajistit pro český energetický průmysl a vývojové pracoviště takové podmínky, které z nás udělají tygra v oblasti inovativních řešení pro 21. století,“ říká Marek Lang, člen představenstva Svazu moderní energetiky ČR, místopředseda Aliance pro energetickou soběstačnost.

Více informací o svazu najdete na internetových stránkách www.modernienergetika.cz.