Apple od dubna využívá už na 100 % obnovitelnou energii

Dalších devět dodavatelů společnosti Apple přešlo na obnovitelné zdroje, to znamená, že ve 43 zemích světa jsou její továrny a další provozovny stoprocentně poháněné obnovitelnými zdroji energie.

Tomáš Vondra

14. 4. 2018

Tento úspěch zahrnuje maloobchodní prodejny, kanceláře, datová centra a další zařízení ve 43 zemích včetně Spojených států, Spojeného království, Číny a Indie. Společnost také oznámila, že se ke stejnému kroku rozhodlo dalších devět jejích výrobních partnerů. Ti se zavázali napájet veškerou výrobu „jablek“ stoprocentně čistou obnovitelnou elektrickou šťávou. Celkem se už k tomu stejnému rozhodlo 23 dodavatelů Apple.

„Jsme odhodlaní zanechat svět v lepším stavu, než jsme ho zdědili. Po letech tvrdé práce jsme hrdí na to, že jsme dosáhli tohoto významného milníku,” řekl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook. „Budeme dál posouvat hranice toho, co je možné s materiály v našich produktech, a to způsobem, jakým je recyklujeme. Zaměříme se i na spolupráci s dodavateli, abychom vytvořili nové tvůrčí a perspektivní zdroje obnovitelné energie, protože víme, že naše budoucnost závisí právě na tom.”

Projekty obnovitelné energie podle Applu 

Společnost Apple i její partneři staví nové projekty obnovitelné energie po celém světě. Zlepšují tak energetické možnosti pro místní komunity, národy a dokonce i celé země. Díky gigantickému množství volného kapitálu, který má Apple k dispozici, rozjíždí nové regionální projekty, jež by jinak nevznikly.

Jde o rozmanitou škálu zdrojů energie včetně solárních panelů a větrných elektráren. Apple se ale zaměřuje i na nově vznikající technologie, jako jsou bioplynové palivové články nebo způsob ukládání energie.

V současné době má společnost Apple 25 projektů obnovitelných zdrojů energie po celém světě - jejich celková kapacita letos dosáhla 626 megawattů, z toho 286 megawattů ze solárních panelů bylo spuštěno v roce 2017, byl to tedy zcela rekordní rok. Dalších 15 projektů je navíc ve výstavbě. Cílem je, aby bylo dokončeno tolik elektráren s obnovitelnými zdroji energie, aby dodávaly více než 1,4 gigawattů čisté obnovitelné energie napříč 11 zeměmi. 

Typická ukázka 

Od roku 2014 jsou všechna datová centra společnosti Apple napájena stoprocentně obnovitelnou energií. A od roku 2011 všechny projekty obnovitelné energie společnosti Apple snížily emise skleníkových plynů o 54 % a zabránily tak vstupu 2,1 milionů tun CO2e do atmosféry.

Nové ústředí společnosti Apple v Cupertinu je nyní největší kancelářskou budovou s certifikací LEED Platinum v Severní Americe. Ze 100 % je napájeno obnovitelnou energií, a to z několika zdrojů včetně 17 megawattové solární instalace na střeše přímo na místě a 4 megawattů bioplynových palivových článků. A poskytuje čistou energii zpět do veřejné sítě během období nízké spotřeby.

Zdroj: Apple