Stejně chutné potraviny pro všechny Evropany. Dvojí kvalita potravin skončí

Evropská komise vyhověla zemím, které poukazovaly na dvojí kvalitu potravin na evropských trzích. Eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová představila návrh změn směrnice o ochraně spotřebitele a nekalých obchodních praktikách. Podle ní bude nezákonné prodávat potraviny ve stejných obalech, ale s jiným složením v různých zemích.

Kristýna Vobecká

13. 4. 2018

„Naším cílem je, že zmizí ty ošizené verze. To je absolutně můj prvotní cíl,“ poznamenala Jourová. Pokud to nenastane, budou muset firmy zboží horší kvality přestat prodávat pod stejným a pro zákazníky matoucím označením. Spotřebitel musí být informován o tom, že kupuje výrobek nižší kvality.

„My říkáme, že je neférová obchodní praktika, když prodáváte pod stejnou značkou různé složení a jedno z toho je vyloženě méně kvalitní nebo ošizené. Potom ať se ten výrobce zodpovídá,“ vysvětlila komisařka. Změny už podle ní začaly a některé obchodní řetězce již určité potraviny nenabízejí.

Co je dvojí kvalita potravin?

Dvojí kvalita potravin znamená různé složení totožných výrobků v jednotlivých zemích. Například v létě 2017 představil bývalý ministr zemědělství Martin Jurečka v Bruselu výsledky českého průzkumu kvality potravin, který ukázal, že třeba konzerva lančmítu z Německa obsahovala vepřové maso, kdežto v Česku bylo v totožném výrobku maso nahrazeno drůbežím a vepřovým separátem.

V německých rybích prstech bylo zase více rybího masa než v jejich české verzi a stejná balení pracích prostředků obsahovala různé množství přípravku. Rozdíly ve složení byly také zaznamenány u jogurtů, které obsahovaly méně ovocné složky, nebo čokolád odlišných složením i barvou.

Na dvojí kvalitu potravin na evropském trhu přitom upozorňovala nejen Česká republika od roku 2011. V roce 2012 v Evropském parlamentu poslankyně Olga Sehnalová uspořádala seminář s ochutnávkou stejných, ale rozdílných potravin prodávaných ve východních a západních zemích Evropy.

V roce 2015 europoslankyně Sehnalová iniciovala srovnání potravin z německého a českého trhu. Až 35 % testovaných vzorků se lišilo svým složením dle země, kde byly nakoupeny. A v říjnu 2017 Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s VŠCHT testovalo 21 výrobků (dětské výživy, krmiv pro zvířata a výrobky značek obchodních řetězců) z ČR, Německa, Rakouska, Maďarska a Slovenska. Jedenáct výrobků bylo odlišných, tři mírně odlišné a sedm bylo vyhodnoceno jako totožné.

Výrobci na dvojí kvalitu potravin reagují často argumentem, že složení výrobků je založeno na různých preferencích zákazníků v jednotlivých zemích. Dle průzkumu Agentury Focus pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci z roku 2015 přitom vadí dvojí kvalita potravin 88 % českých spotřebitelů a argument o rozdílných preferencích českých zákazníků odmítlo 77 % respondentů. Pravým důvodem dvojí kvality potravin byla podle dotazovaných snaha výrobců šetřit.

„Mým záměrem není nařizovat výrobcům přesné složení konkrétních výrobků. Spotřebitelé by ale měli být přesně a transparentně informováni o tom, že výrobek, který si koupili nebo který znají z jiného členského státu, může být odlišný,“ uvedla letos v březnu na zasedání Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu poslankyně Sehnalová.

„Pokud chce výrobce spotřebitelům vyjít vstříc a přizpůsobit výrobek například místním chutím, měl by o tom na obalu jasně informovat. Zároveň jsem přesvědčena o tom, že prodávat na vnitřním trhu výrobky se záměrně jiným složením, které spotřebitel může snadno vnímat jako identické, je klamání spotřebitele,“ zdůraznila Olga Sehnalová. Poslankyně pak vidí jako vhodný nástroj v boji proti dvojí kvalitě potravin změnu ve směrnici o nekalých obchodních praktikách.

Pokuty z výše obratu a hromadné žaloby spotřebitelů

Součástí nové politiky je také možnost podávat hromadné žaloby spotřebitelů, kteří byli prostřednictvím nekalých obchodních praktik poškozeni, a požadovat individuální prostředky nápravy. V případě porušení právních předpisů dotýkajících se spotřebitelů v několika členských státech budou mít státní orgány na ochranu spotřebitele navíc pravomoc ukládat přiměřené, ale účinné sankce. A v případě rozsáhlého porušování právních předpisů postihující spotřebitele bude možné uložit pokutu v maximální výši 4 % obratu společnosti.

Evropská komise nyní zpracovává konkrétní metodiku, kterou se budou úřady při provádění potřebných kontrol a potravinářských testů řídit. V květnu letošního roku bude potom komise koordinovat kampaň zaměřenou právě na potravinářské výrobky, která by měla pomoci úřadům v jednotlivých zemích s prosazováním už existujících společných pravidel.

Zdroje: ČTK, dTest, Evropská komise

Zajímají vás kvalitní potraviny? Pak přímo pro vás je určena akce Restaurant Day „Opravdové potraviny pro všechny Evropany”, která proběhne 9. června 2018 od 11:00 v Tržnici Brno na Zelném trhu. Akci pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR a Obnovitelně. http://www.obnovitelne.cz/  

Naším společným cílem je upozornit na výhody regionálních, kvalitních potravin na pozadí evropských témat, ve kterých EU usiluje o zlepšení přístupu k dobrým potravinám bez chemie. Těšit se samozřejmě můžete na řadu nebesky dobrých produktů lokálních kaváren, pražíren, minipivovarů nebo vinařů, ale také na svěží značky brněnských návrhářů.

Pravidelné aktualizace můžete sledovat na facebookové události akce.