Projekt H2SOL nabídne čistou energii pro (nejen) česká datová centra

České společnosti SOLAR GLOBAL a.s. a Simplifate s.r.o. společně vstupují do mezinárodního projektu H2SOL společnosti H2SOL Ltd. se sídlem v Irsku. Simplifate a Solar Global v projektu H2SOL spojí zkušenosti z výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a zkušenosti s řízením datových center, které sledují poslední světové technologické trendy v oblastech big data, machine learning a virtuálních měn.

Tisková zpráva

3. 4. 2018

Dlouhodobým cílem H2SOL je výstavba datových center, která umožní využití i v oblasti vývoje inovativních řešení evropským výzkumným centrům a univerzitám a poskytne tak vysoce žádané datové služby pomocí energie bez zanechání uhlíkové stopy.

„Digitální ekonomiku i moderní energetiku spojuje příležitost v decentralizaci. Naše skupina Solar Global se dlouhodobě zajímá o nové investiční příležitosti v oblasti energeticky udržitelných moderních technologií a v souladu s tímto postojem nyní investuje do mezinárodního projektu H2SOL. Chceme tak využít našich znalostí v akvizicích, provozu a servisu elektráren obnovitelných zdrojů a své mnohaleté zkušenosti v tradičním sektoru přenést a zhodnotit ve světě technologie DLT (distribuované účetní knihy, distributed ledger technology – DLT),“ říká ke vstupu do projektu H2SOL Vítězslav Skopal, předseda představenstva SOLAR GLOBAL a. s.

Ve střednědobém horizontu budou osloveni institucionální investoři a zároveň dojde k využití možností nového způsobu kolektivního investování v prostředí „blockchain“ technologie. Kombinací těchto dvou investičních kanálů chce projekt získat postupně až 400 milionů dolarů na rozvoj v podobě akvizic dalších zdrojů čisté energie a budování moderních datacenter.

Společnost Simplifate, která stojí mimo jiné za projektem burzy virtuálních měn NakamotoX a jejíž majitel Jiří Fiala patří k významným představitelům v oblasti projektů technologie DLT v Česku, do projektu H2SOL přináší své know-how v budování a provozu datových center v decentralizovaném prostředí.

Projekt H2SOL je součástí dlouhodobě zásadní strategie obou společností založené na aktivním přístupu k technologickým inovacím. Pokrokové řešení ověřování transakcí v P2P prostředí, jež probíhá v provozovaných datacentrech zásobovaných čistou energií, představuje obrovskou příležitost pro rozvoj společností na středoevropském i na globálním trhu. Solar Global tak potvrzuje svou pozici určovatele trendů v energetice a Simplifate přináší udržitelnost do oblasti provozu datacenter za pomoci zásobování čistou elektřinou.

Více informací o projektu najdete přímo na webových stránkách na tomto odkazu.