LEGO přechází na obnovitelné kostičky, dělá škrt za dobou ropnou

LEGO naskočilo na vlnu obnovitelného průmyslu. Chce do roku 2030 nahradit ropné produkty jiným materiálem – cukrovou třtinou.

Tomáš Vondra

30. 3. 2018

Společnost LEGO čelila řadu let kritice za to, jak moc její podnikání ničí přírodu. Zejména organizace Greenpeace ji napadala za to, jak spolupracuje s ropnou korporací Shell: v příliš mnoha stavebnicích se objevovala reklama na tohoto těžařského giganta, jehož práce ničí arktickou přírodu. LEGO nakonec muselo pod obrovským tlakem veřejnosti odstoupit.

Kritiku ale dánská hračkářská firma sklízela hlavně za to, jak neudržitelné bylo její podnikání. Ropné produkty byly základním materiálem, z něhož se desítky let vyráběly všechny dílky stavebnic: Kostky Lega se vyrábějí převážně z akrylonitril-butadien-styrenu, který pochází z ropy.

Firma proto všechny fanoušky obnovitelného a environmentálně zodpovědného přístupu k životu potěšila, když na konci února 2018 oznámila, že bude používat pro své kostičky plast vyrobený z cukrové třtiny. Poprvé se tyto dílky ve stavebnicích firmy objeví už letos. Rozhodnutí je součástí slibu firmy, že bude používat do roku 2030 ve svých výrobcích a obalech udržitelný materiál.

Změna se bude zatím týkat jen některých dílků, zejména těch měkčích. Letos budou z nového materiálu nově vyráběné kostičky představující stromy a rostliny vyrobené z polyetylenu. Nově se bude použit etanol pocházející z cukrové třtiny. Polyetylenové kostičky mají na celkové produkci kostek Lego podíl jedno až dvě procenta.

Nový materiál hledali vědci společnosti, kteří pracují ve výzkumném centru LEGO Sustainable Materials Centre, které stojí v centrále firmy v dánském Billundu. „Podnikli jsme už důležité kroky ke snížení naší uhlíkové stopy a zanecháváme na planetě pozitivní odraz tím, že zmenšujeme naše obaly, používáme certifikované balení a investujeme do přímořské větrné farmy,"  uvedl k ekologickým aktivitám společnosti už před dvěma lety ředitel Jørgen Vig Knudstorp.

Celkový roční objem vyrobených kostek firmou LEGO je přibližně dvacet miliard, což je 600 dílků za sekundu. Poněkud bizarně se svou výrobou stala tato společnost i největším výrobcem pneumatik na světě – každoročně jich vyrobí asi 300 milionů. Za dobu existence firmy bylo vyrobeno přes 600 miliard kostek této stavebnice.