Kanadská policie vyfasovala Teslu X. Takhle vypadá

Je to jen pár dní, co byla na kanadském autosalonu představena zbrusu nová verze SUV Tesla X. Oblečena je do kabátku tamních strážců zákona a jejich šéf se netají tím, že by elektromobil rád zařadil do služebního autoparku.

Markéta Pešková

7. 3. 2018

Černo-bílá barva a policejní nápisy, světla i sirény, značící příslušnost k policii v Ontariu. Nejlepší SUV elektromobil v modelu P90D byl coby prototyp policejního automobilu představen na veletrhu v Torontu. Světu ho ukázal přímo tamní seržant Kerry Schmidt v živém streamu.

Schmidt zároveň přiznal, že je velkým fanouškem Tesly, a proto by byl rád, kdyby nejen jeho jednotka mohla používat tyto ekologické vozy. Zároveň ale přiznal, že je nutné počkat na výsledky testů v terénu, jež prověří, jestli je Tesla X pro policejní účely vhodná.

Jedním dechem však seržant dodal, že se zcela jistě jedná o budoucnost policie i dalších bezpečnostních složek. I proto se zástupci policie chystají na jednání s Teslou, aby dohodli všechny podrobnosti.

Ontarijští strážci zákona nejsou první, jež by s elektromobily koketují, téměř 300 elektromobilů si totiž v minulosti pořídila i policie v Los Angeles. Jednalo se o vozy BMW i3, po nějaké době se však ukázalo, že je ochránci zákona příliš nevyužívají vinou nedostatečného dojezdu pouhých 160 kilometrů.

Ontarijští strážníci se tak krátké vzdálenosti bát rozhodně nemusí - model P90D totiž na jedno nabití ujede až 411 kilometrů s maximální rychlostí 250 km/h, navíc se zrychlením z nuly na 100 km/h za pouhých 3,2 sekundy.

Podívejte se na záznam streamu z představení policejní Tesly X.