Zpěvák Akon zajistil solární energii pro 80 milionů Afričanů

Na plátnech kin právě běží snímek Black Panther o komiksovém hrdinovi ze studia Marvel. Tím skutečným superhrdinou je ale muzikant Akon: díky němu má totiž 80 milionů Afričanů ve 14 zemích k dispozici solární energii.

Markéta Pešková

6. 3. 2018

K úvahám o dostupnosti elektřiny v Africe se vlastním jménem Aliaume Damala Badara Akon Thiam dostal díky svému dětství. I když se dnes čtyřiačtyřicetiletý umělec narodil ve Spojených státech, do svých sedmi let žil v Senegalu na místě, kde nebyla dostupná elektřina.

Projekt v Akonovi postupně zrál, až se druhý jmenovaný v roce 2012 spojil s aktivistou a politikem Thionem Niangem a podnikatelem Sambou Bathilym. Ten vlastní společnost Solektra INT na výrobu a distribuci solárního vybavení. Společně pak založili Akon Lightning Africa s cílem zajistit čistou solární elektřinu každému, kdo ji v Africe potřebuje. A těch rozhodně není málo.

„V současnosti je v Africe asi 600 milionů lidí, pro něž není elektřina dostupná. Jedná se hlavně o zemědělské oblasti a tento stav má mnoho konsekvencí. Ekonomické aktivity, které probíhají v noci, tu prakticky neexistují. Ženy se v noci nemohou starat o domácnost a děti, jež jim přes den pomáhají, pak píší domácí úkoly do školy při svíčkách, nebo vůbec,” konstatuje Akon na stránkách projektu. A přidává ještě jedno číslo: na následky požárů, způsobených nesprávným osvětlením v oblastech, kde není dostupná elektřina, ročně umírá 3,5 milionů Afričanů.

I proto se organizace zaměřuje hlavně na pomoc v chudých zemědělských oblastech. Od roku 2014 tak zajistila solární eneregii už 80 milionům Afričanům hned ve 14 zemích. V minulosti realizovali například přivedení elektřiny do 200 tisíc domácností, výstavbu 100 tisíc pouličních lamp nebo 1 000 solárních mikroelektráren a další projekty průběžně přibývají. Vedle Senegalu pomáhá třeba i ve Rwandě, Keni, na Mali nebo v Beninu.

Kromě zajištění čisté elektrické energie ale pomáhá Akonova organizace i s dalším velkým problém Afriky, a to je nezaměstnanost. Díky Akon Lightning Africa získalo práci okolo 5 tisíc, převážně mladých lidí, jež solární zařízení instalují i udržují.

A jaké jsou plány do budoucnosti? Už brzy chce Akon Lightning Africa vstoupit do dalších 16 zemí a dál se podílet na ukrajování z oněch 600 milionů Afričanů, kteří stále nemají elektřinu k dispozici.