Německo snížilo cenu solární elektřiny pod 4 eurocenty za 1 kW/h

Německo nastavuje trend efektivní podpory obnovitelných zdrojů: cena solární elektřiny poprvé klesla pod 4 eurocenty za kilowatthodinu. Cenová parita obnovitelných zdrojů se nezadržitelně blíží.

Tisková zpráva

3. 3. 2018

V právě ukončené aukci podpory pro nové projekty solárních elektráren v Německu zvítězila nejnižší nabídka s cenou 0,0386 EUR/kWh, což je téměř na hranici ceny silové elektřiny. Německý systém podpory obnovitelných zdrojů založený na tržním principu tak v praxi potvrzuje předpovědi mezinárodních expertů. Ti v aktuální studii předpovídají, že ke srovnání cen moderních obnovitelných zdrojů s klasickými fosilními zdroji na trhu dojde za zhruba pět let.

Německo: vysoutěžené ceny solární elektřiny se blíží cenám na burze

Ve středu vyhlášené výsledky aukce podpory pro nové solární projekty v Německu ukazují fenomenální úspěch zavedení tržních podmínek do sektoru obnovitelných zdrojů. Celkový objem soutěžených projektů ve výši 200 MW si rozdělí 24 nově vybudovaných fotovoltaických elektráren s průměrnou cenou podpory 0,0433 EUR/kWh [1]. Nejnižší nabídka přitom byla zmíněných 0,0386 EUR/kWh. Poptávka na výstavbu nových projektů navíc více než dvojnásobně převýšila soutěženou kapacitu. Princip vzájemné soutěže nabídek snížil podporu pro německé solární elektrárny od roku 2015 o více než polovinu. Spolková agentura pro sítě pak tento týden vůbec poprvé vypsala aukci, ve které budou navzájem soutěžit projekty větrných a solárních elektráren o celkovém objemu 700 MW.

“Fenomenální úspěch větrných a solárních elektráren je dobrou zprávou pro Evropu. Můžeme zvládnout vyšší podíl obnovitelných zdrojů, tak jako ho v lednu navrhl Evropský parlament v rámci Zimního energetického balíčku a nemusíme se bát enormních nákladů. Větrné turbíny nebo solární panely se stávají reálným levným řešením pokrývání energetických potřeb,” uvádí konkrétní přínosy zlevňujících technologií obnovitelných zdrojů Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost. “Růst nových projektů solárních elektráren za tržních podmínek podpory by měl být jasným signálem také pro české ministerstvo průmyslu, které se zavedením aukcí stále otálí,” dodává český kontext Martin Sedlák

Cenová parita obnovitelných zdrojů se podle mezinárodních expertů nezadržitelně blíží

Renomovaná britská společnost Lloyd’s Register aktuálně publikovala rozsáhlý výzkum mezi téměř 800 energetickými odborníky z celého světa, ve kterém se ptala na klíčové otázky ohledně dalšího rozvoje obnovitelných zdrojů energie [2]. Průzkumu se zúčastnili zástupci firem jako Ernst&Young, British Petroleum nebo Ørsted (dříve DONG Energy). Experti se například shodli, že technologický pokrok bude hrát větší roli na dalším zlevňování obnovitelných zdrojů než jakákoliv politika nebo regulace.

“Výsledky průzkumu potvrzují, o čem se v zákulisí mluví a kam budou významní hráči v oblasti moderní energetiky směřovat své investice. Momentálně největší potenciál mají technologie skladování energie, digitalizace energetiky včetně domácností a pokračující investice do sektoru obnovitelných zdrojů, které by měly přinést další pokles cen a zefektivnění současných řešení,” komentuje výsledky aktuálního průzkumu Ondřej Šumavský, analytik Aliance pro energetickou soběstačnost.

Jedním z výsledků průzkumu jsou odhady pro dosažení cenové parity různých zdrojů v různých zemích světa. U fotovoltaiky by se tak mělo stát nejdříve v Číně (2023), USA (2024), Něměcku (2028), Dánsku (2033) a Švédsku (2038). U větrné energetiky vévodí Německo na moři i na souši (2024), Velká Británie (2024 moře, 2025 pevnina), USA (2025 moře, 2024 pevnina), Dánsko (2025 moře, 2028 pevnina).

Studie dává jasné signály o tom, že k neotřesitelné pozici obnovitelných zdrojů na trhu zbývá ještě několik let. Cena inovací v tomto sektoru je pořád příliš vysoká a bude potřeba vynaložit více finančních prostředků na jejich efektivní rozvoj. Digitální technologie jako prediktivní analýzy, strojové učení nebo blockchain mohou naopak výrazně pomoci ve snižování operativních nákladů obnovitelných zdrojů pro developery i energetické společnosti.

Další technologický pokrok bude cenovou paritu obnovitelných zdrojů nadále přibližovat. Nové šetrné zdroje se poté budou moci posuzovat pouze na základě jejich obchodního přínosu, což vzhledem k nevyčerpatelnosti zdroje jejich energie jenom posílí jejich pozici.