Uber, ofo a další startupy podepsaly Principy sdílené mobility pro obyvatelná města

Patnáct celosvětově působících dopravních a technologických společností podepsalo dokument nazvaný Principy sdílené mobility pro obyvatelná města (Shared Mobility Principles for Livable Cities).

tisková zpráva

1. 3. 2018

Společnosti se zavázaly podpisem, že budou upřednostňovat lidi před automobily a mimo jiné chtějí přispívat ke snižování emisí a podporovat sdílení dat. Dokument podepsaly tyto společnosti: BlaBlaCar, Citymapper, Didi, Keolis, LimeBike, Lyft, Mobike, Motivate, ofo, Ola, Scoot Networks, Transit, Uber, Via a Zipcar.

“Cílem ofo je vytvářet spravedlivější a propojenější svět. Víme, že naše ekologická a cenově dostupná platforma pro sdílení kol může mít výrazný a dlouhodobý pozitivní dopad na města. Jako celosvětový leader v oblasti bezstanicového půjčování kol jsme rádi, že jsme se k této iniciativě mohli připojit a že můžeme společně s dalšími partnery přispívat ke zlepšování životů lidí a komunit po celém světě,” říká Chris Taylor, šéf ofo v Severní Americe.

Ulice měst jsou čím dál tím více ucpané a znečištěné. Patnáct společností, které se pod tyto principy podepsalo, má výrazný vliv na to, jakým způsobem lidé žijí a pracují ve městech po celém světě. Dohromady se přes tyto služby uskuteční 77 milionů jízd denně a každý den je používá 10 milionů lidí.

Nové technologie a způsoby přepravy už nyní narušují status quo a mění způsob, jakým se lidé pohybují. Tempo inovací je rychlé. Vedle nových příležitostí však přináší také rizika - dnes přijatá rozhodnutí ovlivní dopravní infrastrukturu, která se bude používat po desetiletí. Principy sdílené mobility představují jasnou vizi pro budoucnost měst a propojují představitele měst, soukromé společnosti a neziskové organizace, které se snaží o zlepšení kvality života ve městech.

Principy sdílené mobility pro obyvatelná města jsou tyto:

1. Společně plánujeme města a mobilitu v nich.

2. Upřednostňujeme lidi před auty.

3. Podporujeme sdílení a efektivní využívání vozidel, silničních pruhů a chodníků.

4. Jednáme s dotčenými aktéry.

5. Podporujeme spravedlnost.

6. Stojíme v čele transformace k budoucnosti s nulovými emisemi a obnovitelnou energií.

7. Podporujeme přiměřené poplatky za využívání všech služeb.

8. Chceme, aby měla veřejnost užitek z otevřených dat.

9. Snažíme se o vzájemnou propojenost služeb.

10. Zastáváme názor, že autonomní vozidla v hustě osídlených oblastech by měla být provozována pouze ve flotilách.

Zdroj: tisková zpráva