V Česku se rodí projekt na rozvoj energetické nezávislosti domácností a firem

Aliance pro energetickou soběstačnost a společnost Solid Power Distribution využijí svých zkušeností k rozvoji tématu energeticky soběstačných domácností a firem v České republice. Zaměří se nejen na přípravu podmínek pro další rozvoj obnovitelných zdrojů a akumulace v Česku, ale také na edukaci instalačních firem v oblasti nových technologií.

Tisková zpráva

25. 2. 2018

Klesající cena technologií obnovitelných zdrojů a akumulačních systémů umožňuje rozvoj řešení pro vyšší energetickou soběstačnost domácností a firem. Příležitosti pro další etapu moderní energetiky a nové impulsy na podporu samovýroby energie nabídne tzv. Zimní energetický balíček EU. Rodiny i firmy získají v příštím desetiletí možnost proaktivního přístupu na energetickém trhu. Budou moci vyrábět, skladovat, spotřebovávat nebo prodávat vlastní energii z obnovitelných zdrojů bez zbytečných omezení.

Solid Power Distribution patří svým podílem v prodaných měničích pro solární elektrárny k leaderům na domácím trhu. Firma má rozsáhlé zkušenosti také v oblasti technologií pro akumulaci elektřiny nebo fotovoltaických řešeních. „Umíme nabídnout vhodné technologie pro zvýšení energetické soběstačnosti domácností i firem a v rámci společenské odpovědnosti se chceme zaměřit také na vyšší povědomí o těchto řešeních, které mohou snížit podíl spotřeby fosilních paliv a uspořit výdaje za energie. V partnerství s Aliancí pro energetickou soběstačnost proto chceme otevřít debatu o konkrétní podobě vhodných impulsů pro domácnosti i firmy, které jim umožní větší nezávislost na dodávkách energie ze sítě,“ říká Jaroslav Hadinec, výkonný ředitel Solid Power Distribution s.r.o.

„Akumulace energie představuje nový impuls pro rozvoj šetrné energetiky. Cenově dostupné baterie zvýší využitelnost solárních elektráren nebo větrných turbín. Již dnes je třeba pracovat na nastavení podmínek, které umožní zvýšit podíl obnovitelných zdrojů i jejich využití přímo v místě spotřeby. Vedle pozitivního efektu zvýšení nezávislosti na spalování uhlí dojde také k vyšší bezpečnosti dodávek energie,“ uvádí k příležitostem vzájemné spolupráce Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Solid Power Distribution s. r. o. je výhradní dodavatel měničů GoodWe pro český a slovenský trhu. Společnost GoodWe je největší výrobce měničů pro residenční sektor za rok 2017. Solid Power Distribution během loňského roku dodal na český trh 600 měničů pro solární instalace a upevnil tak svou pozici na první příčce prodaných střídačů pro fotovoltaické elektrárny v České republice. Solid Power Distribution je také autorizovaným dealerem fotovoltaických modulů Jinko Solar. Zastupuje tedy největšího výrobce solárních panelů na světě. V rámci řešení ukládání energie má Solid Power Distribution výhradní zastoupení pro domácí a průmyslové baterie LiFePo od společnosti Pylontech. V loňském roce prodala společnost Solid Power Distribution baterie o celkové kapacitě 1,8 MWh.

Aliance pro energetickou soběstačnost, z.s. (AliES) je nezávislé sdružení, které slouží jako komunikační platforma pro zástupce sektoru obnovitelných zdrojů. Cílem AliES je dosáhnout stabilizace sektoru šetrné energetiky v Česku a otevřít tomuto progresivnímu průmyslovému oboru cestu k dalšímu rozvoji. Mezi hlavní činnosti AliES patří připomínkování hlavních strategických dokumentů, které formují budoucnost české energetiky. Aliance dále sleduje legislativní prostředí a pomáhá moderovat debatu o dalším rozvoji šetrné energetiky v Česku.