Sledujte Tesla Roadster na cestě k Marsu v reálném čase

Zajímá vás, kolik kilometrů už urazil vesmírem Tesla Roadster, jakou se řítí rychlostí a kdy dorazí k Marsu? Všechny informace dostanete na jednom webu...

Lukáš Bašta

24. 2. 2018

Nejsou tomu ani tři týdny, co Elon Musk odstartoval svoji raketu Falcon Heavy, další milník ve výrobě raket společnosti SpaceX. Let, až na přistání, kdy se středová raketa zřitila do moře, dopadl na jedničku. A Elon Musk do vesmíru vynesl jeden cenný náklad - svůj Tesla Roadster.

Jde tak o první auto ve vesmíru a vůbec nejrychlejší vůz v našem solárním systému. Roadster aktuálně míří k Marsu a to rychlostí přes 12 000 km/h. Pohybuje se po stejné dráze, jakou mají k Marsu létat zásobovací lodě a nakonec i lodě s lidskou posádkou a prvními kolonisty. Tato exhibice tak je prvním krokem k tomu dostat lidi skutečně na Rudou planetu.

A kde je vůz právě teď? To můžete sledovat díky stránce Whereisroadster.com, která zobrazuje dráhu letu, rychlost i vzdálenosti. A další zábavné statistiky jako průměrnou spotřebu nebo počet přehrání písniček od Davida Bowieho, s nimiž Musk odlet Roadsteru propojil.

Vůz se k Marsu přiblíží nejvíce 6. října 2020 a to na vzdálenost 7,3 milionu kilometrů. Pokud se nic nepokazí, stejná trajektorie be jej pak měla za další dva roky dostat zpátky k Zemi. To už by ale měla k k Marsu odstartovat první raketa se zásobami pro budoucí kolonisty...

Zdroj: SpaceX