Hrdina z „pařby matematiků“ pomohl dostat Muskův kabriolet do vesmíru

Čtyřka nerdů, která by dnes skvěle zapadla do hipsterské kavárny. Tak zná fotku z „pařby matematiků“ celý svět. Jeden z nich dnes programuje pro SpaceX Elona Muska.

Martin Sedlák

10. 2. 2018

Možná někoho překvapí, že nejde o absolventy českého matfyzu, ale účastníky polské celostátní matematické olympiády v Zwardonsku, která tam proběhla v roce 1997.

U jednoho stolu se potkala bezesporu budoucí špička mezi programátory a matematiky. Někteří pánové následně našli uplatnění na prestižních univerzitách. Jeden ze čtveřice například na kalifornské Berkeley. „Nejslavnějším“ se stal mladý muž na fotografii sedící druhý zleva. Jde o Tomasze Czajku, který byl v mládí úspěšným absolventem právě takovýchto matematických soutěží.

Mezi jeho úspěchy patří vítězství v soutěžích ACM nebo TopCoder. Peněžní výhry mu mimo jiné přispěly na studium v USA. Po univerzitě v Indianě zde zůstal. Několik let programoval v Google. Pracoval zde na zkvalitnění produktu Google Commerce Search. Následně ho získala právě Muskova společnost SpaceX. Expert zde působí jako programátor softwaru pro kosmické rakety.

Tomasz se podle informací polských deníků zajímal o informatiku od dětství. Jeho první počítač byl britský SAM Coupé (vylepšený klon počítače ZX Spectrum 48K). „Rychle jsem se na něm naučil programovat. Do jisté míry si myslím, že tyto první počítače byly pro výpočetní techniku lepší než dnešní, mnohem složitější počítače a operační systémy,“ popisoval své zkušenosti se začátky programování Tomasz Czajka.

„Ano, působím teď ve vesmírné firmě. Je skvělé, že můžu v této oblasti pracovat. Je před námi spousta letů,“ napsal Tomasz Czajka po svém příchodu do SpaceX před lety na svůj facebookový profil. Jeho předpoklad se naplnil a testovací let rakety Falcon Heavy s červeným kabrioletem Tesla bude jistě jeden z nejzajímavějších bodů v jeho kariéře.

Zdrok: wprost.pl