Tenhle úspěch SpaceX znamená obří peníze pro Muska a jeho další projekty

V úterý úspěšně odstartovala ke svému prvnímu letu raketa společnosti SpaceX Falcon Heavy. Jde o nejsilnější raketový nosič současnosti a druhou nejsilnější raketu v dějinách.

Tomáš Vondra

7. 2. 2018

Společnost Elona Muska tuto raketu považuje za vývojový mezistupeň k pilotovaným letům na Mars. SpaceX, kterou Musk založil v roce 2002, totiž už v roce 2017 oznámila, že chce letos s pomocí Falconu Heavy uskutečnit let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva turisty, kteří si cestu objednali a už zaplatili.

Tato pilotovaná mise k Luně by byla první od doby, co NASA před půlstoletím ukončila program Apollo – podle posledních zpráv to ale dopadne jako s mnoha dalšími Muskovými projekty – v plánované podobě se zřejmě neuskuteční. Musk totiž v úterý prohlásil, že Falcon Heavy nebude zatím používán k letům s lidskou posádkou a že SpaceX se místo toho soustředí na dokončení zcela nové rakety BFR. Právě ta by měla na Mars donést první kolonisty.

A teď přijdou prachy, velké prachy

Tento let otevřel společnosti SpaceX nejen nebe, ale především cestu k jeho komerčním letům. První dva by se mohly uskutečnit ještě v první polovině letošního roku. SpaceX už má totiž dokonce prvního zákazníka – je jím Saúdská Arábie. Ta si objednala vynesení velkého telekomunikačního satelitu Arabsat 6A, který byl měl pokrývat signálem většinu arabského světa.

Další let, který se podle dostupných údajů může uskutečnit nejdříve v červnu, si platí americká vláda a je tedy poněkud záhadnější. Ačkoliv se o něm jen málo, jedná se o let v rámci Vesmírného zkušebního programu (STP) financovaného Ministerstvem obrany. Falcon Heavy ponese při tomto letu sérii vojenských a vědeckých družic.

O lety SpaceX se už teď přetahují i další společnosti, v raném stadiu plánování jsou například doručení satelitů na oběžnou dráhu pro společnosti Inmarsat a Viasat.

Z hlediska peněz je zásadní právě let pro americkou vládu. Ta totiž neustále uvažuje o tom, že by ušetřila peníze za provozování agentury NASA, jejíž funkci by mohla nahradit právě soukromými dodavateli – v případě dalších úspěšných startů tedy může SpaceX získat kontrakty pro vynášení aparátů klíčových pro bezpečnost Spojených států.

Falcon Heavy je pro americkou vládu ideálním strojem – nic jiného se mu nevyrovná. Je totiž schopen na nízkou oběžnou dráhu kolem Země vynést až 64 tun nákladu – toho žádná jiná raketa v současnosti ani zdaleka schopná není. Podobný systém sice vyvíjí NASA, ale je otázkou, jak to dopadne; na rozdíl od SpaceX je totiž pod vlivem rozpočtových škrtů americké vlády. A také, i když NASA uspěje, bude Muskova raketa mnohem levnější: let Falconu Heavy bude stát kolem 90 milionů dolarů, za start podobné rakety STS od NASA se bude platit dost možná i miliarda.

Obnovitelné uvažování šetří peníze i planetu

Za úspěchem SpaceX stojí právě idea obnovitelných zdrojů. Rakety se totiž po dosažení určité výšky vrací zpět na přistávací plochu, aby mohly být použity znovu u dalšího letu. V případě aktuálního úspěchu se tak na Cape Canaveral vrátily hned dvě nosné rakety Falcon. Třetí, středový modul, který měl přistát na plošině, se bohužel ztratil. To ale nesnižuje úspěchy SpaceX.

Kromě vývoje raket je Elon Musk velkým zastáncem právě obnovitelné energie – ostatně raketa Falcon Heavy jako svůj první náklad vynesla do vesmíru elektromobil Tesla Roadster. Ten teď navíc poputuje vesmírem k Marsu a zpět. Modul tak bude kopírovat leteckou dráhu, jakou pak podstoupí raketa BFR s nákladem a lidskou posádkou, které mají za pár let přistát na Rudé planetě.

Kromě elektromobilů Tesla, solárních panelů SolarRoof nebo akumulačních systémů PowerWall je Musk také jedním ze sponzorů neziskové firmy Open A.I., která se zabývá výzkumem umělé inteligence, a řídí nadace specializující se na vzdělání, obnovitelné energie či dětské lékařství. „Je důležité, aby se lidstvo stalo multiplanetárním druhem,“ tvrdí Musk.

Zdroj: vlastní, SpaceX