Největší světový bikesharing ofo má další cíl: zlepšení života ve městě Pune

Platforma ofo, celosvětově největší aplikace pro bezstanicové půjčování kol, na začátku ledna podepsala memorandum o porozumění s indickým městem Pune. Jeho cílem je podpořit Plán rozvoje cyklistiky v této metropoli.

tisková zpráva

27. 1. 2018

Plán byl připraven za podpory Ministerstva pro bydlení a urbanistické záležitosti a indické vlády. Má podpořit budování cyklistické infrastruktury napříč celým městem, a také projekty na sdílení kol. Dále se snaží o popularizaci cyklistiky mezi lidmi a snaží se je přesvědčit, aby využívali tento ekologický způsob přepravy po městě.

Téma mobility se v nedávné době stalo v Pune součástí veřejné diskuse. Výstavba dopravní infrastruktury totiž nedokázala udržet krok s tempem růstu aglomerace. Každý den je zde registrováno 700 nových vozidel. Počet všech vozů registrovaných ve městě se rovná počtu jeho obyvatel.

V důsledku toho dochází k rostoucímu znečištění vzduchu, častěji se objevují u lidí zdravotní komplikace, narůstá počet nehod a lidé tráví čím dál tím více času v kolonách. „Jsme rádi, že jsme mohli uzavřít partnerství s radnicí města Pune. Chceme přispět ke zlepšení kvality života místních obyvatel tím, že jim nabídneme zdravější, rychlejší a ekologičtější alternativu k motorovým dopravním prostředkům. Náš bezstanicový systém půjčování kol zlepšil dopravní situaci v mnoha městech po celém světě,” říká Rajarshi Sahai, Director of Public Policy and Communications v ofo.

„Velmi oceňujeme, že nám radnice umožní v Pune rozmístit kola. Vážíme si i spolupráce s tamními úřady, které se postarají o výstavbu potřebné infrastruktury, jako jsou parkovací plochy. Už brzy tak budeme moci do Pune přivézt první kola a ostatním městům dokázat, že si Pune vybralo správný přístup k řešení své neudržitelné dopravní situace,” dodává Rajarshi Sahai.

S ofo spolupracuje i Rihanna

Bikasharing ofo byl založen v roce 2014 a od té doby spojil přes 10 milionů kol s 200 miliony uživatelů po celém světě. Působí ve 250 městech ve 20 zemích. Vytváří 32 milionů transakcí denně a celkově poskytlo více než 6 miliard jízd. Uživatelé jen od dubna do června 2017 celkově najezdili přes 1.2 miliardy kilometrů, ušetřili 84 milionů litrů paliva a 256 tisíc tun oxidu uhličitého.

ofo se v dubnu 2017 spojilo s Rozvojovým programem Organizace spojených národů, aby dosáhlo Globálních udržitelných cílů a v srpnu 2017 uzavřelo partnerství s Nadací Clary Lionel, za níž stojí Rihanna. Společně s ní ofo usiluje o zlepšení života dívek v Malawi tím, že jim poskytuje darem kola, která potřebují pro bezpečnou cestu do školy.

V červenci tohoto roku pak ofo získalo 700 milionů dolarů v investici, na níž se podílela Alibaba, Hony Capital a CITIC Private Equity.

Zdroj: tisková zpráva