Mikrovlnné trouby jsou podle nové studie energetická pohroma

Když se řekne mikrovlnná trouba, asi jen málokdo si představí něco ekologicky závadného. O to větším překvapením jsou výsledky britské studie.

Tomáš Vondra

2. 2. 2018

Energetici z univerzity v Manchesteru se rozhodli popsat, jaký je enviromenrální dopad mikrovlnek. Dospěli k tomu, že všechny mikrovlnné trouby v zemích Evropské unie vytvoří stejně oxidu uhličitého jako sedm milionů automobilů. Tak vysoká čísla nikdo z autorů práce nepředpokládal.

Konkrétní výsledky této práce zveřejněné v lednu říkají, že:

  • Mikrovlnné trouby v EU vytvářejí 7,7 milionů tun oxidu uhličitého – což je ekvivalent toho, co „vyrobí“ 6,8 milionů tun osobních automobilů.
  • V celé EU spotřebují mikrovlnky 9,4 TWh elektřiny ročně. To je zhruba stejné množství, jako vyrobí 3 velké elektrárny za rok.
  • Snahy o snížení jejich spotřeby by se měly soustředit na jejich efektivnější využívání.



Celý tento problém se může jevit jako maličkost – jedna mikrovlnka opravdu není velký problém. Jenomže mikrovlnné trouby jsou v Evropě nejčastěji prodávaným spotřebičem používaným pro přípravu potravin. A v tomto množství už to problém je...

Roku 2020 by mělo být v Evropské unii přes 135 milionů mikrovlnných přístrojů na ohřev potravin. Přes jejich opravdu masovou rozšířenost neexistovala až doposud jediná větší studie, která by sledovala jejich enviromentální dopad.

Vědci v této nové práci popsali celý životní cyklus těchto přístrojů, soustředili se na celkem 12 enviromentálních faktorů – od dopadu na klima, vliv používaných materiálů na životní prostředí nebo třeba to, jak vzácné prvky se v nich používají a další.

Zdaleka největší dopad na životní prostředí měla spotřeba elektřiny. Průměrná mikrovlnka vydrží osm let, za tuto doba spotřebuje asi 573 kWh elektřiny – a to přesto, že přibližně 90 procent této doby je nevyužívaná, je tedy jen ve stand-by módu. Vědce také zarazilo, jak málo času se vlastně mikrovlnné trouby využívají, oproti ostatním kuchyňským spotřebičům je to opravdu minimálně.

Autoři této práce rozhodně nesledují žádný cíl jako „zakázat mikrovlnky“, ale chtějí, aby měli občané i úřady relevantní informace při nákupu těchto přístrojů. Výrazné množství elektřiny by se podle této zprávy dalo například ušetřit, pokud by lidé používali trouby správně – tedy s ideálními programy na dané potraviny a vybraný druh úpravy.

Dalším problémem, jehož velikost vědci docenili teprve nyní, je elektronický odpad. Jen z mikrovlnných trub pocházelo roku 2005 v EU 184 000 tun elektronického odpadu – roku 2025 by toto množství mělo stoupnout až na 195 000 tun.

Vědci upozornili na to, že ceny těch přístrojů jsou nyní tak nízké, že si je pořizují i domácnosti, které o tom dříve vůbec nepřemýšlely, takže pokud se na trhu s domácími spotřebiči nezmění něco velmi dramatického, bude mikrovlnek v evropských domácnostech přibývat i v budoucích letech...

Zdroj: Phys.org