V Německu chtějí přeměnit solný důl na největší baterii na světě

Německá společnost EWE odhalila v loňském roce ambiciózní plán: chce vybudovat systém pro ukládání energie, který by podle ní mohl být největší baterií na světě.

Tomáš Vondra

16. 1. 2018

EWE uvedla, že bude využívat podzemní solné jeskyně naplněné slanou vodou, aby vytvořily masivní průtokový akumulátorový systém pro ukládání energie, kterou Německu v nadměrném množství dodávají větrné turbíny.

Takové baterie uchovávají energii v kapalném elektrolytu; množství kapalného elektrolytu přitom určuje kapacitu akumulátoru. Přidejte více tekutiny, ukládáte více elektřiny – až tak snadné to je. Solné jeskyně bývají obrovské, což je jeden z důvodů, proč jsou dnes často využívány pro skladování zemního plynu. Použitím solné jeskyně jako kontejner pro elektrolyt by mohla EWE opravdu vybudovat velmi velkou baterii.

Jak velké to bude?



Zatímco přesná velikost projektu ještě nebyla zveřejněna, německá společnost uvedla, že bude pravděpodobně schopna uložit dostatek energie na to, aby "zásobovala metropoli velikosti Berlína elektřinou po dobu jedné hodiny".

Chcete-li pochopit potenciální měřítko tohoto projektu v celé jeho perspektivě uvést, pomůže vám největší průtoková baterie na světě, která byla postavena společností Sumitomo Electric Industries v Japonsku. Proudová baterie společnosti Sumitomo má kapacitu 15 megawattů (MW) a může poskytnout přibližně 60 megawatthodin (MWh) energie. To znamená, že je schopna dodávat energii pro zhruba 15 000 až 20 000 lidí. Berlín má asi 3,5 milionu lidí...

Největší proudové baterie, které jsou v současné době ve vývoji – pokud nepočítáme ambiciózní projekt EWE – přitom nebudou o moc větší než již existující baterie společnosti Sumitomo. V Číně společnosti UniEnergy Technologies a Rongke Power budují tekuté baterie, které mají skladovací kapacity 20 MW a jsou schopny dodávat asi 80 MWh energie.

Pokud se projekt EWE realizuje a splní sliby, které jeho autoři předkládají veřejnosti i médiím, zřejmě by to "změnilo pravidla hry" - určitě by to mělo zásadní dopad na i další společnosti, které prodávají technologii těchto baterií.

Může to fungovat?



Otázkou ovšem je, zda technologie, kterou EWE vyvinula pro projekt, skutečně funguje. Technologie byla vyvinutá přímo společností EWE a výzkumníky na Schillerově University v Německu. Představuje významný odklon od jiných metod ukládání energie do solných jeskyní.

Ve Spojených státech se o solných jeskyních a dolech uvažovalo jako místě, kde by se mohla energie z větrných a solárních elektráren ukládat formou stlačeného vzduchu. Například společnost Pathfinder plánuje iniciativu v hodnotě 8 miliard dolarů, která by spojila obrovské větrné elektrárny ve Wyomingu se spotřebiteli v jižní Kalifornii.

Celý projekt je založený na úložiště energie v Utahu – to by ukládalo elektřinu z větrných farem do solných jeskyní. Poté, co by byl vítr přeměněn na elektřinu ve Wyomingu, byl by odeslán do Utahu, kde by byl přiváděn do motoru, který by energie přeměnil na stlačený vzduch, který by se uložil do solného dolu.

Zdroj: Forbes