Na konferenci Chytrá energie pro podnikání a města dorazí i solární král piva

17. května proběhne v Lichtenštejnském paláci v Praze setkání odborníků na téma obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti. Na místě vystoupí např. manažer udržitelného rozvoje společnosti Heineken, který bude mluvit i o šetrném přístupu při vaření oblíbeného nápoje.

Tisková zpráva

5. 5. 2017

Konference Chytrá energie pro podnikání a města (pozvánka s programem zde) představuje impuls pro českou debatu o možnostech posílení energetické soběstačnosti například využitím vlastních projektů obnovitelných zdrojů nebo zvyšováním energetické účinnosti budov či výrobních procesů. Setkání předních odborníků se uskuteční 17. května 2017 v Lichtenštejnském paláci v Praze. V rámci programu se představí inovativní podnikatelské a komunální projekty z České republiky a Nizozemska.

Konferenci Chytrá energie pro podnikání a města připravuje Velvyslanectví Nizozemského království v ČR, Aliance pro energetickou soběstačnost, Glopolis a Úřad vlády. Partnerey akce jsou Obnovitelně.cz, Solární asociace a skupina ERSTE Corporate Banking.

První blok konference bude věnován využití moderních, nízkouhlíkových technologií v podnikání. Klíčovým řečníkem této části programu je představení aktivit pivovaru Heineken, kterému se ve světě také přezdívá “solární král piva”, neboť k výrobě piva v řadě jeho pivovarů přispívá také solární elektřina. Změna klimatu a nedostatek vody jsou jednou z největších hrozeb společnosti. HEINEKEN jako přední světová společnost přebírá svou odpovědnost a aktivně usiluje o snižování emisí oxidu uhličitého i prosazovaní́ ochrany vody. Jan-Willem Vosmeer, manažer udržitelného rozvoje Heineken se podělí o cíle, konkrétní kroky a výsledky v oblastech šetrného přístupu při výrobě piva.

Český pohled na možnosti využití obnovitelných zdrojů, energetické účinnost doplní Jaromír Vorel, jednatel společnosti ŠKO-ENERGO a Vojtěch Kotecký, analytik think thanku Glopolis. O příspěvek jsme také požádali Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Druhý blok se zaměří na progresivní vize zelených měst. Na konferenci se představí nizozemské Město slunce (Stad van de Zon), což je unikátní projekt bydlení, který získává energie ze slunce a větru. Domy jsou přitom navrženy tak, aby spotřeba energie byla co nejnižší. Ve „slunečním městě“ žije 10 tisíc obyvatel v téměř 3 tisících domech. Projekt představí přímo jeho hlavní architekt, Ashok Bhalotra.

Také v Česku najdeme progresivní vedení měst. Brno rozvíjí projekty s respektem k faktu, že vyšší kvality života lze dosáhnout s nižšími nároky na spotřebu energie. Brno díky projektům energetické renovace budov ušetří ročně 23 milionů korun na provozních nákladech. Prezentace měst doplní Martin Wachtl ze společnosti Energie ČR s příspěvkem o možnostech využití biomasy v oblasti municipalit a Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost s příklady energeticky soběstačných koncepcí ze světa.

Věříme, že právě vzájemná inspirace, výměna zkušeností i sdílení vizí, může pomoci při hledání nejvýhodnějších řešení na cestě k nízkouhlíkové ekonomice.

Registrovat se můžete zde!