Česká firma patří mezi lídry ve vývoji malých elektrických letounů

Prototyp elektrického letounu od kunovické firmy Evektor byl k vidění na výstavě v kazašské Astaně, kde uchvátil návštěvníky a potencionální kupce. Letadlo má nulové emise a provozní náklady jsou o 75 % nižší oproti fosilním variantám.

Ondřej Šumavský

7. 1. 2018

Dynamicky se rozvíjející trh s bateriemi pro automobilový průmysl, který vede ke zvyšující se efektivitě a snižující se ceně bateriových článků, je momentálně jednou z hybných sil vývoje nového elektrického sportovního letounu. Kromě nulových emisí budou kupce lákat hlavně nízké provozní náklady, které jsou zhruba na jedné čtvrtině klasických letounů. Vývojáři zatím využili základ klasických letounů se spalovacím motorem a upravili jeho jednotlivé části pro potřeby elektromotoru a baterie. Firma ale již nyní pracuje na novém elektro letounu, který vyvíjí od nuly s využitím zkušeností z budování současného prototypu. Nový model by měl maximálně vyhovovat potřebám elektromotoru, baterií a dalších parametrů specifických pro nefosilní motory.



Na světě sice neexistuje žádný certifikovaný sériové vyráběný letoun čistě s elektromotorem, ale to by se mělo v nejbližší době změnit. Kunovická firma má totiž s výrobou letounů velké zkušenosti a ročně jich prodá do zahraničí několik desítek. Je tedy v jejich kapacitách vyvinout úspěšný model, který si najde odbyt na trhu. Podle manažera Evektoru Martina Růžičky je o elektro letouny momentálně velký zájem, a to především v oblasti sportovních letounů a na trzích západně od nás. Výhody elektro letounů jsou podobné jako u elektromobilů: nulové emise, nižší hlučnost, velký výkon a velice nízké provozní náklady.

Současným limitem kunovického prototypu o výkonu 100 koňských sil je momentálně dolet, který je maximálně 90 minut letového času. Toto by měl změnit nový vývojový proces upravený přímo pro potřeby elektro motoru a neustále se zlepšující poměr mezi výkonem a hmotností baterií. Firma věří, že díky vývoji super lehkých sportovních letadel na elektrický pohon bude o krok napřed před konkurencí v době, kdy přijde masivní výměna leteckých parků za bezemisní varianty na elektrickou energii.

Společnost Evektor patří mezi nejznámější české výrobní firmy v leteckém průmyslu. Momentálně vyvíjí a vyrábí interiérové díly pro Zodiac Aerospace či dopravní letouny Airbus. Bude se také podílet na výrobě nové verze legendárního vojenského letounu L-39 Albatros, který má na starosti Aero Vodochody.

Zdroj: vlastní, Evektor.cz