Katolická církev pokračuje v dekarbonizaci a investuje do čistých technologií

Snažení Vatikánu v čele s papežem Františkem začíná nabírat řetězovou reakci. Arcibiskup Anglikánské církve Justin Welby, který dříve pracoval v ropném průmyslu, volá po odklonění téměř 8 miliard liber z ropné firmy ExxonMobil kvůli klamavé kampani o globálním oteplování.

Ondřej Šumavský

24. 12. 2017

Zástupci Anglikánské církve se odkazují na nedávno vydanou studii mapující výzkum firmy ExxonMobil o dopadu využívání fosilních paliv na životní prostředí. Ze zprávy je patrné, že firma věděla o dopadu zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na vývoj teplot na Zemi již před desítkami let. Rozhodla se ale vést klamavou kampaň, která naopak propagovala prodej ropy.

Dalších více než 40 katolických institucí z různých částí světa navíc na výročí úmrtí Sv. Františka z Assisi ohlásilo, že převede svoje finanční investice z fosilních paliv do udržitelných technologií. Přesná částka nebyla zveřejněna, ale je téměř jisté, že překročí minulou vlnu odklonění investic, která se konala v květnu tohoto roku před summitem G7 v Itálii. Minulý rok také ohlásilo více než 3500 britských katolických institucí přechod ke společnostem prodávajícím elektrickou energii výhradně z obnovitelných zdrojů.

Velkým zastáncem této iniciativy je i sám papež František, který skrze svou přelomovou encykliku Laudato si’ sdílel svůj názor na degradující stav životního prostředí a vyzdvihl důležitost propojení člověka a přírody. Tento text poté inspiroval církevní instituce po celém světě k dalším dekarbonizačním krokům. Australský Queensland například inspiroval Vatikán ke spuštění iniciativy instalovat solární panely na všechny církevní školy. Přes třicet škol v australském městě Townsville totiž přešlo minulý rok na energii ze Slunce, což ročně uspoří čtvrt milionu australských dolarů. Vatikánu není sluneční energie neznámou. Již v roce v 2007 přibylo na střechách vatikánských budov přes 2000 solárních panelů, které již deset let produkují čistou elektrickou energii a teplo.

Iniciativa odklonu investic od fosilních zdrojů je vskutku celosvětová. Zapojily se do ní církve například z Jihoafrické republiky, Belgie nebo Německa. Připojily se tak ke světovému hnutí, ve kterém figurují například bratři Rockefellerové, fond Leonarda DiCapria nebo Britská zdravotní asociace. Náboženské organizace tvoří 27 % veškerých aktivit v této kampani a celková velikost odkloněných prostředků se vyšplhala na 5,6 trilionů dolarů.

Celkový výčet zapojených organizací naleznete zde.