Skupina Jufa koupila nově dva solární parky. Celkově disponuje výkonem 69 MW

Česká investiční skupina Jufa posiluje na solárním trhu. Získala další dva solární parky o celkovém instalovaném výkonu 17 megawattů.

tisková zpráva

21. 12. 2017

Česká investiční skupina, která se v listopadu letošního roku stala vlastníkem fotovoltaické elektrárny Brno Tuřany (22 MW), přikoupila v prosinci další dva solární parky s instalovaným výkonem 17 MW. Celkově tak skupina Jufa, za kterou stojí investoři Jan Chrenko a Jiří Fast, vlastní 22 fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 69 MW.

„Přestože se jednalo o naší druhou největší akvizici v historii naší skupiny, jednání trvala méně než tři měsíce, a to díky oboustrannému profesionálnímu přístup, připravenosti prodejního procesu ze strany prodávajících a jejich poradce a naší schopnosti akvizici fotovoltaické elektrárny rychle uzavřít. Tento rok byl pro naši skupinu zcela zásadní, protože se nám povedlo uzavřít čtyři významné akvizice s celkovým instalovaným výkonem 43 megawattů,“ komentuje úspěch jeden ze spoluvlastníků investiční skupiny Jufa Jan Chrenko, který poslední akvizice skupiny řídil.

Skupina Jufa nově vlastní solární park FVE Dobré pole, který má výkon 4 MW a nachází se v okrese Mikulov. Druhá nová elektrárna s výkonem 13 MW se nachází na Chomutovsku a jde o osmou největší fotovoltaickou elektrárnu v Česku.

Prodej 13MW solární elektrárny na Chomutovsku vedla poradenská společnost PwC. „Náš tým poskytl prodávajícím solární elektrárny komplexní finanční a právní poradenství v souvislosti s jejím prodejem a výběrem nejvhodnějšího investora. Nového majitele, investiční skupinu Jufa, jsme doporučili na základě jejich rozsáhlých zkušeností s provozem fotovoltaických elektráren, flexibilního a rychlého přístupu a detailních znalostí oboru solární energetiky v Česku,“ komentuje úspěšné uzavření transakce Jan Brázda, partner PwC.

„Cílem skupiny Jufa je i nadále posilovat svůj podíl na českém fotovoltaickém trhu formou akvizic. Jsme vlastníci solárních elektráren s naprosto průhlednou vlastnickou strukturou a náš zisk vždy reinvestujeme v České republice. Naším cílem je postupný rozvoj obnovitelných zdrojů, které chápeme jako čistý zdroj energie pomáhající nahrazovat fosilní paliva. Současně se plánujeme zaměřit na projekty spojené s akumulací energie, tak abychom mohli zvýšit využitelnost a stabilitu moderních energetických zdrojů v české elektrárenské síti,“ představuje skupinu Jufa druhý ze spoluvlastníků Jiří Fast.

Jufa je českou investiční skupinou, která patří mezi nejrychleji rostoucí vlastníky solárních elektráren v České republice. Stojí za ní investoři Jan Chrenko a Jiří Fast a její hlavní činností je energetika – zejména obnovitelné zdroje energie se zaměřením na fotovoltaické elektrárny. Po více než deseti letech působení v oboru těží ze zkušeností s developmentem, výstavbou, optimalizací výroby a akvizicí projektů v oblasti využití solární energie. Skupinu Jufa v současné době vlastní 22 solárních elektráren o celkovém výkonu 69 MW.

Zdroj: tisková zpráva