Vánoční speciál: pomozte ostatním, pomůže to i vám samotným

Pomáhejte ostatním a budete se cítit lépe! To nejsou jen vlastní zkušenosti, ale údaje potvrzené vědeckými studiemi.

Kristýna Vobecká

17. 12. 2017

Napadlo vás někdy, že byste místo vánočního nákupního šílenství mohli obdarovat někoho, kdo to skutečně potřebuje? Vánoce totiž nemusí být jenom o nakupování, můžete je také pojmout jako čas darování potřebným, kteří neměli v životě tolik štěstí jako vy. Navíc můžete darovat také prostřednictvím svých blízkých a dát jim obdarování někoho jiného jako dárek. Pokud jsou stejně naladěni jako vy, potěší je to rozhodně více než další pyžamo a ponožky. A i vám bude lépe - existuje několik vědeckých studií, které dobročinnost zkoumají. Budete se cítit lépe, šťastnější a lidé, kteří sami dobrovolničí a pomáhají, mohou žít déle!

Darujte dobré skutky

Tradiční vánoční akce Strom splněných přání zaměřená na obdarování dětí v dětských domovech po celé České republice. Dárek si vyberete podle věku a pohlaví dítěte a částky, kterou chcete darovat. Momentálně je rozdána více jak polovina dárků a děti si přejí zejména elektroniku, oblečení a hračky. Zajímavý je také projet Milý Ježíšku, kde taktéž najdete seznam dárků z dětských domovů. Kalkulačka na webu ukazuje tisíce splněných dětských přání a není tak divu, že týden před Vánoci jich tam zbývá už jenom pár. Zajímavé na webu je to, že funguje již třetím rokem a stojí za ním dva mladí studenti.

O Vánocích nezůstávají opuštěné jenom děti, ale také senioři. Pro ty je tu projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Projekt vznikl v minulém roce a setkal se s velkým zájmem veřejnosti. Letos můžete splnit opuštěným starým lidem v domovech důchodců, pro které jsou Vánoce spíše svátky samoty než radosti, přes 6000 přání. Aktuálně je na webu splněno již přes 4 tisíce přání, ale dost jich ještě zbývá. Seniorům můžete splnit buď věcná přání, přejí si třeba oblečení, kosmetiku, sladkosti nebo dražší elektroniku, anebo můžete seniorům plnit jejich zážitková přání – návštěva divadla, cirkusu či hudební vystoupení. A jestli máte náhodou kontakty v hudebním byznysu, řadu seniorů by potěšilo setkání s Karlem Gottem či Evou a Vaškem.

Seniory během Vánoc můžete také podpořit finanční částkou. Pražský Domov Sue Ryder nabízí vánoční Babiččinu kuchyni s originálními recepty svých klientů. Třeba Králík na útěku vás bude stát 8000 Kč a přispějete jím na nákup chodítka.

Darujte život

Dárkové certifikáty, které můžete použít jako dárek pro někoho jiného, umožňuje organizace UNICEF a projekt Dárek pro život. Z katalogu dárků určených výhradně dětem si vyberete ten svůj, třeba výbavu do školy pro děti za 876 Kč, zaplatíte a získáte dárkový certifikát i s fotografií. Dárek bude následně dodán do některé ze 157 zemí, kde UNICEF působí.  

Skutečný dárek můžete věnovat také s Člověkem v tísni. Princip je podobný jako s UNICEFem, nabídka dárků je zaměřena na rozvojovou pomoc v zemích třetího světa. Darovat můžete kozu, tabuli, sazenici stromu nebo solární lampu, která je udržitelnou alternativou k rizikovým petrolejkám. Darovat však můžete i v České republice v programu Vzdělání v ČR a certifikát poslat elektronicky nebo ho dostanete v papírové podobě.

Darujte s přidanou hodnotou

Vyděsila vás představa, že vaše blízké nutně nepotěší obálka obsahující slova: „Daroval jsi kozu v Africe“, a budete si to muset žehlit zbytek Vánoc? Můžete na to jít jinak. Koupit skutečný dárek – tričko, hrníček, lahev na vodu, osušku nebo třeba mikinu a přitom tak obdarovat i někoho jiného. E-shop Mall.cz letos rozjel kampaň KlokArt, jejímž cílem je podpořit Klokánek, projekt Fondu ohrožených dětí. Několik umělců (Matěj Ruppert, Jakub Kohák, Dan Přibáň a další) vytvořilo speciální kolekci dámského, pánského i dětského oblečení a doplňků, z nichž by měl dle informací výrobce jít celý výtěžek do Klokánku, kde se starají o více než 350 dětí v rodinné atmosféře namísto ústavní výchovy.

S podobnou myšlenkou jako Mall pracuje již delší dobu e-shop Zoot.cz, zde můžete nákupem tzv. dobrých věcí podpořit různé projekty a nadace. Třeba nákupem dobré lahve na vodu podpoříte projekt CARE, jenž pomáhá chudým dětem chodit do školy. Šátkem na svačinu zase podpoříte Asociaci lesních mateřských školek. U každého nabízeného produktu navíc vidíte, kolik peněz z něj jde na danou dobročinnou věc.

Darujte sami od sebe a celoročně

Štědří nemusíte být pouze na Vánoce. Darovat potřebným je možné po celý rok. Třeba s platformou Daruj správně můžete posílat peníze vybraným dobročinným projektům po celý rok. Lékaři bez hranic vaše malé finanční příspěvky také ocení. Třeba 300 Kč měsíčně zabezpečí terapeutickou výživu pro jedno dítě na 2 týdny.

A nakonec nezapomeňte, že ať už budete darovat prostřednictvím svých blízkých, nebo sami od sebe, dobročinné dary lze odečíst od ročního daňového základu.

Štědré a veselé!