Globální oteplování sníží rychlost větru. Vyplatí se větrné elektrárny?

Přechod na obnovitelné zdroje energie je klíčovou změnou v nutnosti zpomalit oteplování planety. Nyní se ale ukazuje, že to nebude tak snadné...

Tomáš Vondra

15. 12. 2017

Podle nové vědecké studie je velmi pravděpodobné, že na řadě míst planety zpomalí síla větrů – a to v důsledku probíhajících změn klimatu. Na větrnou energii se tedy budou moci méně spoléhat například v USA nebo ve Velké Británii, naopak na jiných místech planety se síla větru zvýší – profitovat z toho budou zejména v Austrálii.

Během posledních deseti let se počet větrných elektráren zvýšil na více než desetinásobek a jejich klesající cena z nich udělala jednoho z klíčových hráčů v boji proti emisím. Problém je, že třeba v centrální části Spojených států amerických klesne síla větru až o pětinu.

„Našli jsme podstatné změny ve větrné energii,“ popsal problém Kristopher Karnaukas z University of Coloradu v Boulderu. „To ale neznamená, že bychom do větru neměli investovat. Znamená to spíše, že bychom měli přemýšlet více o tom, jak výstavbu větrných elektráren v budoucnu lépe plánovat,“ vysvětluje vědec.

Nejde jen o povrchní pokus o vysvětlení extrémně složitého vědu – výsledky tohoto počítačového modelu zveřejnil jeden z nejprestižnějších odborných časopisů světa, americký Nature Geoscience. Vědci při jeho výpočtu vycházeli ze stejných údajů, které používají Mezinárodní klimatický panel při Organizaci spojených národů. Ztráty vyrobené větrné energie se v ně, objevují v pásu od USA, přes Velkou Británii, Rusko až po Japonsko. A to bohužel v obou scénářích, které Klimatický panel popsal.

Zdaleka nejhůře dopadlo Japonsko, kde se vlastně s větrnou energií teprve začíná – tam by průměrně měla energie vyrobená z větru klesnout asi o 10 procent, a centrální část USA, kde by mělo dojít dokonce k 17 % snížení síly větru. Naopak ve Velké Británii by se mělo podle tohoto modelu jednat pouze o pětiprocentní pokles.

Naopak, jižní části Afriky, Brazílie a také většina Austrálie by měly z klimatických změn profitovat, tam se očekává zvýšení síly větru o 23-15 procent. Oblast kontinentální Evropy a severního Německa by neměla být nijak zásadněji postižená.

Kdo může za změny větru?

Tyto změny jsou způsobené tím, že na severní polokouli jsou větry způsobené rozdílem mezi arktickými a tropickými teplotami – a protože se tyto teploty budou kvůli globální změně klimatu vyrovnávat, může dojít k poklesu rychlosti větrů.

Naopak na jižní polokouli bude silnější efekt rychlejšího oteplování pevniny než oceánu – bude tedy docházet k dynamičtějším změnám v teplotách vzduchu a důsledkem budou silnější větry.

Autoři studie rozhodně nedoporučují, aby se větrné farmy nestavěly, naopak, zdůrazňují jejich prospěšnost a také cenu energií, které se tam vyrábí. Ale ukazují také, že bude potřeba tyto systémy lépe promýšlet s ohledem na to, jak se bude vyvíjet světové klima.

Zdroj: Nature Geoscience