Vánoční speciál: udržitelné dárky pro každého

Hezké a ekologicky šetrné Vánoce? Připravili jsme celou řadu tipů pro ženy, pro muže, vůbec pro všechny.

Kristýna Vobecká

10. 12. 2017

Je to zase tady, vybírání vánočních dárků pro celou rodinu. Jistě chcete vybrat dárek, který potěší a nebude jen překážet pod vánočním stromečkem. Teď navíc můžete nakoupit dárky, jež nejen potěší, ale také jsou vyrobené s ohledem na životní prostředí a v rámci férových podmínek. V našem předvánočním průvodci vyberete dárek skutečně pro každého člena rodiny.

Dárky pro ženy

Každou ženu bez ohledu na věk potěší tyto tři věci: kosmetika, oblečení a vkusný doplněk. Na trhu je velmi široká nabídka bio a eko kosmetiky. E-shop biooo.cz nabízí přírodní kosmetiku od luxusních krémů přes sprchové gely až po ústní hygienu. Dodání produktů je velmi rychlé a dárky si můžete osobně vyzkoušet na prodejnách v Praze a v Brně.

Náš tip: Dárkový set pro pleť od ruské značky Natura Siberica nebo 100% přírodní produkty na vlasy od dánské značky Urtekram. Krásně voní a jsou skutečně účinné.  

Již dávno neplatí, že eko oblečení musí být batikované a neforemné. Obchod s e-shopem Nila.cz se specializuje na etickou módu. Najdete zde designerské a stylové kousky v nejlepší kvalitě.

Náš tip: Šaty od britské značky People Tree zaměřené na etické podmínky výroby padnou každé postavě.

Ekologické šperky mohou být vyrobeny z kde čeho – dřeva, drátů, provazů, papíru, vlny i staré elektroniky. Slušnou nabídku najdete na serveru artbe.cz.

Náš tip: Hravé náušnice a náhrdelníky ve tvaru ptáčků různých barev od české designérky pracující pod značkou alizi design. Starší generaci by zase mohla potěšit brož v netradičním pojetí jelena od značky Jelení šperky. Šperky jsou vyráběny ručně v Česku a každá brož je originál.

Pro náročné ženy, které očekávají pod stromeček značkovou kabelku, je tady také řešení šetrné k životnímu prostředí. Kanadská a veganská značka MATT & NAT sice vyrábí luxusní kabelky a peněženky, ale všechny produkty jsou vyrobené z veganské kůže a lemování je 100% z recyklovaných pet lahví. V Česku prodává e-shop Urbanlux, ale objednávat můžete také z anglického e-shopu Asos.com.

Dárky pro muže

Nevíme, zda muže oblečení jako dárek přímo potěší, ale minimálně se jim bude hodit a ušetří jim muka nakupování. Německá značka Armedangels vyrábí stylová trika z organických materiálů (lyocelu, bio bavlny nebo recyklovaného polyesteru) a dbá na udržení férových podmínek ve výrobě. Pro muže mají velkou nabídku košil a triček se vkusnými vzory, které vydrží rozhodně déle než do dalších Vánoc. Koupit je můžete na Nila.cz, Etikbutik nebo v řetězcích Peek and Cloppenburg.

I muži potřebují kosmetiku, alespoň tu na holení.

Náš tip: Krém na holení v biokvalitě od kosmetiky Weleda a k tomu přírodní štětka na holení od značky Redecker.

Zejména pracovití muži ocení jako dárek diář nebo zápisník. Třeba ručně vyráběný diář Tarakan z recyklovaným obalem ze starých knih a časopisů nebo motivační diář Doller, který nechává prostor pro kreativitu. Nejsou v něm žádná data, ale slouží po celý rok. Vyroben je v České republice, obalen vege koženkou a listy jsou z ekologicky šetrného papíru.

A nakonec pro muže čtenáře doporučujeme povinnou četbu každého ekologa: knihu Domácnost bez odpadu od propagátorky životního stylu bez odpadu Bey Johnson.

Dárky pro děti

Dětské eko hračky jsou ze dřeva, látky nebo papíru, většinou vydrží i pro další generace a jsou naprosto bezpečné, neobsahují žádnou škodlivou chemii.

Náš tip: Pro kluky kreativní dřevěná stavebnice Jeskyně a pro holky oblékací látková panenka s vlastní dřevěnou skříní. Obě k dostání na e-shopu Eco capart.

Příznivce lokálních značek potěší stále se rozšiřující nabídka pro děti brněnské značky youngprimitive. Výrobky vznikají v Česku a na Slovensku z přírodních materiálů.

Náš tip: Gumáky do špatného počasí pro holky i kluky a peřinka z biobavlny pro nejmenší.

Dárky pro všechny

Stává se, že potřebujete obdarovat někoho, o kom toho tolik nevíte, a nechcete přestřelit. Třeba kolegu v práci nebo tchýni. V takových případech doporučujeme ověřenou značku Sonnentor s rakouskými kořeny a pobočkou v moravských Čejkovicích. Najdete u nich skvělé čaje v bio kvalitě z lokálních bylinek, fair trade kávy, koření pro všechny příležitosti a nově také sladkosti. Takový balíček potěší každého, a když ne, tak aspoň neurazí.

Náš tip: Adventní sada 24 různých bio čajů a dárkové kazety s různými druhy čajů.