Jak omezit produkci odpadu během vánočních svátků

Vánoce se dají prožít v klidu, bez stresu, že vás zavalí nejen fronty v obchodech, ale i tuny zbytečných obalů nebo nesnědeného cukroví. Máme pro vás rady, které vám pomohou vyhnout se předvánočnímu šílenství.

Kristýna Vobecká

3. 12. 2017

Vánoce znamenají rodinnou pohodu a sváteční zakončení roku, pro životní prostředí však tak pohodové nejsou. Produkce odpadu během vánočních svátků totiž značně roste, v některých krajích až o dvě třetiny. Nejvíce odpadu pochází z obalových materiálů a zbytků jídla. Nabízíme vám proto pár tipů, jak letos pojmout vánoční svátky ekologicky a udělat radost nejen svým bližním, ale také životnímu prostředí.

Zabalte dárky kreativně

Vánoční dárky nemusíte balit pouze do běžně dostupného balicího papíru, který je navíc často nevhodný k recyklaci. Obsahuje plastové a kovové části, takže jej nelze vytřídit do běžného papíru. Koupit můžete recyklovaný balicí papír, nebo ještě lépe využít jako obal znovu použitelné materiály např. z látek. Vhodné jsou také znovupoužitelné papírové dárkové tašky s neutrálním motivem, které lze použít celoročně, vyhnete se tak taškám z plastu na jedno použití.

Další odpad vzniká z jednorázových stuh, využijte stuhy z minulých let nebo je nahraďte třeba různobarevnými provázky. A potřebuje váš dárek zabalený do recyklovatelného papíru vůbec stuhu? Můžete si také vystačit s přírodními materiály.

Úplně nejkrásnějším řešením jsou však látkové sáčky La Pytla, které šijí moravské ženy z kopců u slovenské hranice. Balení do těchto bavlněných sáčků s hravými motivy má navíc jeden obrovský benefit pro ty méně zručné: zbavíte se nutnosti omotat dárky tunami izolepy, aby vůbec držely pohromadě. Stačí jen dárek vložit dovnitř a zatáhnout šňůrky. Po vánocích sáčky uložíte a za rok zase znovu použijete.

Promyslete vánoční výzdobu

Není nutné nakupovat každý rok novou vánoční výzdobu, pokud upřednostníte dřevěné dekorace před plastovými, ušetříte životní prostředí a přitom vám vydrží mnoho let. Pro navození vánoční atmosféry nahraďte běžné žárovky mini LED žárovkami, které šetří energii a vydrží o mnoho déle. Vánoční osvětlení navíc není nutné nechávat svítit celý den a celou noc. A samozřejmě šetrnou a romantickou variantou bez nutnosti plýtvání elektřinou je použití svíček.

Během štědrovečerní večeře použijte místo tematických papírových ubrousků, které po jednom užití vyhodíte, látkové a znovu vypratelné ubrousky. Červená barva je univerzální a přitom vánoční.

Vánoční stromek – kam s ním?

Živý vánoční strom lze recyklovat snadno. Můžete ho použít na podpal, nebo zcela opadaný zpracovat na kompost. Ještě udržitelnější variantou je pořídit si živý strom v květináči, který s vámi přežije až do Velikonoc a na jaře ho můžete zasadit v lese nebo na zahradě. Pokud jste z Brněnska, můžete si v Nadaci Veronica koupit jedličku v květináči, která vám provoní vánoční byt. Důležité je však myslet na dostatek vláhy a umístění do nepřetopených místností.

Pamatujte na to, že pokud nemáte možnost vánoční stromek zkompostovat viz výše nebo odvézt do sběrného dvora, necpěte ho do popelnice. Stromek je součástí tříděného odpadu/je tříděný odpad, stačí ho tedy postavit nebo aspoň opřít vedle popelnice.

Neplýtvejte jídlem

Říká se, že Vánoce jsou svátky obžerství. Udělejte to letos jinak. Základem neplýtvání je nekupovat jídlo, které nejste schopni spotřebovat. Zvažte dobře své vánoční menu a počet osob u sváteční tabule. Pokud vám přece jen jídlo zbyde, máte několik možností. Základem je jídlo správně uskladnit, aby se nezkazilo nebo neokoralo, a následně z něj připravit chod pro další den. Vhodné recepty ze zbytků najdete zde. Nezpracovatelné jídlo můžete také zkompostovat a zbytky suchého pečiva nasypat do krmítek ptáčkům, kteří v zimě trpí nedostatkem potravy.

Na nákupy si také nezapomeňte vzít svou vlastní tašku pro opakované použití. Mimochodem taková pěkná plátěná nákupní taška nebo síťovka může být užitečným vánočním dárkem.

Darujte rozumně a nevyhazujte

Vymyslet dárek pro své blízké je tvrdý oříšek. Šetřete prostředky a darujte poukazy, zážitky nebo dárky, které si vaši bližní skutečně přejí. Pokud umíte péct a vařit, můžete dárky sami vyrobit. Vaše přátele a rodinu určitě potěší domácí sušenky, marmelády, dresinky nebo vánoční vaječný koňak. Jako obalové materiály můžete použít skleničky a lahve od marmelád a vína. Stačí vyvařit a ozdobit třeba vlastnoručně vyrobenou etiketou.

Stane se, že i vy dostanete dárek, který vám nesedne a nelze jej vrátit. Rozhodně jej nevyhazujte. Zkuste jej prodat, darovat anebo věnovat charitě.

Tak pěkné a udržitelné!

Zdroj: vlastní