Česko má první velkou baterii. Do roku 2050 jich může přibýt přes čtyři tisíce

Skupina Solar Global dnes připojila k síti první velkou stacionární baterii. Akumulační systém o kapacitě 1,2 MWh stojí v areálu solární elektrárny u obce Prakšice na Uherskohradišťsku.

tisková zpráva

30. 11. 2017

Nové zařízení Solar Global je navrženo tak, aby pomáhalo stabilizovat distribuční soustavu při výkyvech, například formou dodávky elektřiny do sítě ve špičce. Rozvoj decentralizované energetiky přinese podle propočtů expertů příležitosti pro více než 4 tisíce baterií s podobným výkonem. Kalkulace vychází ze studie OTE, a.s., která v různých scénářích mapuje vývoj české energetiky. Scénář rozvoje zdrojů v koridorech ASEK počítá s vybudováním baterií o celkové kapacitě až 4 350 MWh.

Přínosy bateriových systémů:

  • vývoj a zvyšování výrobních kapacit tlačí cenu baterií rychle dolů. Podle BNEF klesly ceny akumulačních systémů od roku 2010 o 73 % a očekává se další pokles,
  • akumulace energie zvýší energetickou nezávislost domácností,
  • velké systémy pomohou lépe integrovat obnovitelné zdroje, zejména pokud jejich podíl na elektrárenském mixu překročí 40–50 %,
  • moderní obor úložišť energie dává prostor pro vývoj nových řešení – technologie baterií připravují vědci také z českých univerzit,
  • zájem o energetickou soběstačnost dává prostor nabídnout svá řešení velkým energetickým skupinám i regionálním firmám,
  • Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje (IRENA) předpokládá, že do roku 2030 vzroste objem výkonu instalovaných baterií ve světě na 170–420 GW.



„Velké baterie pomohou stabilizovat fungování sítě a přispějí k snadnějšímu začleňování postupně rostoucí výroby obnovitelných zdrojů energie. Lithiové akumulační systémy mohou reagovat v řádu milisekund na výkyvy dodávek elektřiny a pomoci tak klasickým zdrojům i větrným nebo solárním elektrárnám,“ uvádí Jan Fousek, ředitel Asociace pro akumulaci a baterie, AKU-BAT CZ.

„Vývoj v moderní energetice běží rychle dopředu a je dobře, že také do Česka přichází první pilotní projekty, na kterých můžeme otestovat fungování moderní energetiky. Do malých i velkých baterií lze uložit energii v době přebytku elektřiny v síti a využít ji v době energetické špičky, kdy cena elektřiny roste. Baterie jsou také vhodné řešení, které může chránit síť před takzvanými blackouty,“ doplňuje motivace podpory udržitelných řešení Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

„Za poslední rok byly v Česku instalovány desítky domácích baterií, které se mohou pomocí chytrého řízení stát energetickým mozkem domu. Propojením baterií se střešní solární elektrárnou domácnosti nejen ušetří peníze za energii, ale získávají i energetickou nezávislost. Zájem o tato kombinovaná řešení roste a podobné příklady mohou inspirovat další zájemce o vlastní bateriový systém,“ doplňuje Veronika Hamáčková ze Solární asociace kontext rozvoje malých bateriových systémů.

Pro představení nového oboru v české energetice připravila Aliance pro energetickou soběstačnost ve spolupráci se Solární asociací a Asociací pro akumulaci a baterie informační materiál, který představuje základní výhody úložišť elektřiny. Infomateriál „Akumulace energie – příležitost pro akceleraci české moderní energetikyje dostupný zde!