Sdílíš, sdílím, sdílíme – průvodce sdílenou ekonomikou pro začátečníky

Nač investotvat velké peníze do majetku, abychom jej mohli vlastnit, když si jej mnohem levněji můžeme půjčit. Sdílená ekonomika mění svět i zákony. Připravili jsme přehled toho, co dnes vlastně nabízí.

Kristýna Vobecká

26. 11. 2017

Českým mediálním prostředím hýbe v posledních několika měsících téma sdílené ekonomiky a její regulace. Nejhlasitěji jsou slyšet pražští taxikáři a jejich bojkot služby Uber a připravovaná vládní opatření ke zdanění příjmů uživatelů sdílené ekonomiky reprezentovaných pronájmy přes službu Airbnb. Ať už dopadnou politické snahy a tlak pražských taxikářů jakkoli, mohla by se vám základní znalost problematiky sdílení statků hodit.

Sharing economy, peer to peer, spoluspotřebitelství a tak vůbec

Výraz sdílená ekonomika původně označuje systém sdílení předmětů a služeb mezi jednotlivci ať už zadarmo, nebo za úplatu. Cílem je poskytnout prostředky, které nejsou jejich vlastníky v dané chvíli plně využívané, dalším zájemcům ke krátkodobému užití bez nutnosti je vlastnit. Hlavními faktory stojícími za rozmachem tohoto ekonomického přístupu jsou technologické (online přístup a možnost sdílení informací), ekonomické (finanční krize a nižší příjmy domácností), ekologické (snaha omezit spotřebu a nákup nového zboží) a sociálně-politické (vlastnění statků není již dále považováno v určitých sociálních vrstvách za výsadu, ale naopak za přítěž). Dané faktory se pravděpodobně navzájem prolínají, snaha ušetřit může být u spotřebitele podpořena také potřebou větší nezávislosti, například bez nutnosti vlastnění auta a z něj vycházejících povinností.

Z původního označení sdílené ekonomiky se navíc rozvinulo několik přístupů vycházejících z možností, jakými jsou spotřebitelům sdílené předměty zpřístupněny. Můžeme se setkat s výrazy peer to peer neboli klient s klientem.  Jedná se o obchodní vztahy, kdy ani jedna strana není profesionálem v poskytování dané služby, např. v případě půjčování peněz mezi lidmi. Dále on-demand economy, kdy je poskytována pomocí online platformy spotřebiteli možnost přímého zprostředkování služby s jejím poskytovatelem, ideálním příkladem je služba Uber, a nakonec spoluspotřebitelství (collaborative economy), kdy se jedná zejména o vzájemné půjčování předmětů.

Z výše popsaného se vám možná zatočila hlava a nabyli jste pocitu, že pojmu sdílená ekonomika nerozumíte o nic více než předtím. Nezoufejte, v našich končinách si vystačíte pouze se znalostí několika základních online platforem pro sdílení předmětů a služeb a výraz sdílená ekonomika je zahrnuje všechny.

Hledám ubytování na druhé straně světa za rozumnou cenu

Zřejmě nejvyužívanější a nejznámější platformou v oblasti sdílené ekonomiky je Airbnb – web pro vyhledávání a pronájmy ubytování pro cestovatele po celém světě. Přestože je v současnosti tento ubytovací portál na pranýři v řadě světových metropolí a je osočován z vylidňování center běžnými obyvateli, jedná se o velmi šikovnou platformu v případě, že potřebujete najít různé formy ubytování téměř po celém světě. Ať už hledáte sdílený pokoj, celý byt nebo luxusní vilu u moře na serveru Airbnb najdete všechno a pravděpodobně za nižší cenu, než vás bude stát ubytování v běžném hotelu. Ale pozor, ne vždy tomu tak je.

Z pronájmů přes Airbnb se stal pro řadu lidí solidní byznys a ceny za ubytování rostou. Na druhou stranu, pokud plánujete odjet na měsíční cestu kolem světa a nechcete, aby váš byt zel prázdnotou, můžete ho na těchto stránkách také nabídnout ostatním cestovatelům a během vaší nepřítomnosti nechat vydělávat. A nakonec přidanou hodnotou nesporně je, že se během svých cest potkáte se skutečnými domorodci a poznáte, jak místní lidé žijí.

Sháním odvoz, rychle a levně

Postrach všech taxikářů se jmenuje Uber, jedná se o platformu propojující řidiče z řad běžných občanů, to znamená lidí, kteří nepotřebují pro rozvoz zákazníků žádnou zvláštní licenci. Řidiči Uber vystačí s vlastním autem. Uber momentálně funguje pouze v hlavním městě a opět také v Brně, kde soud zrušil předběžné opatření, které funkci společnosti zakazovalo. Veškeré zprostředkování jízdy funguje online – vyhledání řidiče v aplikaci, bezhotovostní platba i následné hodnocení, které je pro řidiče zásadní. Čím lepší hodnocení pro řidiče, tím více zákazníků.

Chci radši řídit sám – auto i kolo

Ne každý se nechává rád vozit od cizích lidí a má rád pro sebe celé auto, aniž by se však musel zabývat placením povinného ručení. Pro takové spotřebitele je tu tzv. carsharing – systém sdílení aut. Na českém trhu působí více subjektů, které nabízejí využívání sdíleného auta za různých podmínek a v různých městech. Vybírat můžete např. z těchto poskytovatelů carsharingu: Car4way, Autonapůl, Ajo.cz nebo Emuj.  

Pro ty, kteří preferují pobyt na čerstvém vzduchu a raději se projedou po městě na kole, je tu platforma Rekola. Funguje na podobném principu jako carsharing, pouze jsou vám k dispozici charakteristická růžová kola. A pokud není žlutá vaše barva, můžete jít do žluté – v Praze fungují i čínský startup Ofo.

Potřebuji půjčit: cokoli od kohokoli  

Jak často potřebujete prostříhat keře, nebo vyvrtat díru do zdi? Párkrát do roka? V tom případě si nemusíte kvůli drobným stavebním zásahům ve vašem bytě kupovat nové vybavení, můžete si ho jednoduše půjčit. Na portálu pujcim.to seženete téměř všechno a lze jej využít také naopak. Nevyužívané předměty, na které se vám doma většinu roku práší, můžete půjčovat za úplatu ostatním.

Půjčit si můžete prostřednictvím sdílené ekonomiky také peníze. Portál Zonky.cz nabízí možnost jednotlivcům a malým podnikatelům nasbírat peníze od lidí s nižším úrokem než v bance. Opět můžete využít i naopak a své finanční prostředky dočasně za úrok poskytnout ostatním. A nakonec díky sdílené ekonomice můžete získat peníze na váš vysněný projekt, aniž byste je museli vracet. Českou obdobou amerického portálu Kickstarter, kde autoři projektů vybírají peníze po malých částkách od lidí po celém světě, je portál HitHit nebo Startovač.

Hele, pojď si to vyměnit

Nepotřebné věci nemusíte jen prodávat po bazarech nebo vyhazovat do kontejnerů. Teď je můžete také vyměnit kus za kus. Aplikace PaperClip umožňuje výměnu předmětů mezi dvěma uživateli. Přestože byla spuštěna v Londýně, jejími autory jsou brněnští vývojáři.

Pro ženy, které mají plnou skříň a přesto nemají, co na sebe, je ideálním řešením portál Vinted.cz. Zde můžete použité oblečení a boty nejen nakupovat a prodávat, ale také vyměňovat s ostatními uživateli a uživatelkami.

Kéž by to udělal někdo za mě!

Každého někdy napadlo, že by bylo krásné, kdyby za něj udělal nepříjemné povinnosti někdo jiný. Třeba vyvenčil psa nebo vymaloval byt. Portál Doginni nabízí řešení: najde vám vhodného hlídače nebo venčiče, který se v blízkosti vašeho bydliště za úplatu o vašeho chlupáče postará.

Americký startup TaskRabbit zase umí propojit zájemce o drobné služby s těmi, kteří jsou schopni je vykonat. Služby se týkají zejména pomoci kolem domu a v Česku bohužel zatím svůj ekvivalent nemá. Pokud však prahnete po uklizeném domově a prachovka vás moc nebere, můžete využít služeb webu LidskáSíla.cz, kde pro Prahu a Brno najdete paní na úklid. A pokud úklid naopak milujete a nemáte ho nikdy dost, můžete se zde registrovat a úklidem si vydělávat.

Možnosti fungování v systému sdílené ekonomiky jsou skutečně široké, a jak vidíte, tak nejsou ani zdaleka vyčerpané. A obrovskou výhodou pro vás je, že můžete být současně poskytovatelem i uživatelem služby či sdíleného předmětu. Tak vzhůru do toho – sdílejte a vydělávejte!

Zdroje: Investopedia.comFastCompany.comMPO.cz (PDF)Wikipedia.org