Pohánějme elektrárny silou hurikánů, navrhuje slavný astrofyzik

Popularizátor vědy známý z řady televizních pořadů hořekuje, kde jsou šílení vědci, kteří by hledali šílená řešení. Sám jedno navrhuje, ale je to vůbec možné?

Tomáš Vondra

23. 11. 2017

Slavný americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson je takovou zámořskou obdobou našeho Jiřího Grygara. Úspěšný vědec, světově proslulý popularizátor a velký skeptik. Většinou si zachovává značný odstup vůči „převratným novinkám“ a projevuje konzervativní přístup založený na pečlivém studiu problému. O to více jeho fanoušky zaskočilo, když navrhl, aby lidstvo začalo využívat energii z hurikánů jako zdroj elektřiny.

Astrofyzik se takto vyjádřil v rozhovoru pro Sunday Today. Jeho hlavní myšlenka zní: „Lidstvo by mělo přestat před hurikány utíkat, ale musí se jim postavit; naopak bychom se měli naučit jejich značnou sílu nějak využívat.“ Zní to hodně podobně tomu, jako když se naši prapředkové troufli postavit pravěkým predátorům – z vlků se tak stali psi, naši nejlepší přátelé... Je možné, abychom něco podobného dokázali v blízké budoucnosti i s hurikány, větry, jejichž rychlost překračuje 200 kilometrů za hodinu?

Tyson popsal, že evakuovat lidi z velkých oblastí je drahé, složité a navíc to často ani není možné – už jen proto, že hurikány narušují dopravní systémy. „Už jsem unavený z toho, jak se pořád musím dívat na fotografie tisícovek automobilů, které musí před hurikánem prchat z měst. Kde jsou vědci a inženýři, kteří navrhnou systém, který by se dokázal napojit na cyklonickou energii hurikánu, již by dokázal přeměnit na elektřinu – která by naopak městu prospěla?“

Tyson se bojí, že naše civilizace je momentálně příliš zahleděná do sebe a neprodukuje dostatečné množství vědců s nadhledem a odvahou pouštět se do „šílených“ projektů. „Kde jsou tihle lidé? Potřebujeme kulturu, kde je nejdůležitější problémy řešit, ne před nimi prchat. Ale to je současný stav věci a já si nemyslím, že v době, kdy jsem vyrůstal, taková tahle země nebyla,“ uvedl astrofyzik.

Pro jiné vědce je toto vyjádření poněkud znepokojivé a neseriózní – na rozdíl od předpověditelných a pravidelných jevů, jako jsou příliv/odliv, vítr nebo sluneční aktivita, jsou hurikány nepředpověditelné a chovají se chaoticky. Navíc jejich síla je příliš velká na to, abychom ji zkrotili a vítr při rychlostech nad 200 kilometrů za hodinu už ničí většinu zařízení, která jsme schopní postavit.

Existuje řešení?

Věci zatím nedokáží ani sílu hurikánu zeslabit. „Nemáme ani tušení, jak kontrolovat počasí o síle hurikánu,“ uvedl pro web Space.com profesor John Moore z Pekingské univerzity. „Jediné, co se dá realisticky dělat, je pokusit se nějak ovlivnit termodynamiku systému, což znamená změnit teploty na povrchu,“ dodal.

Bohužel, kontrolovat hurikán nebo se nějak napojit „na cyklonickou energii“ není v současné době v lidských silách, aniž by vznikla nějaká zcela vědecko-fantastická technologie, která zatím ani zdaleka neexistuje. Podle všeho tohle všechno Tyson ví a šlo od něj o rétorickou figuru, pomocí níž se pokusil ukázat na zkostnatělost americké vědy. Anebo ví víc, než si myslíme...