Audi chce s novým vozítkem lovit Vetřelce a brázdit Měsíc. Co z toho se mu povede?

Známá automobilka spolupracuje na tvorbě Sluncem poháněného lunárního modulu, který by měl příští rok přistát na Měsíci. Na místě, kam noha člověka 45 let nevstoupila, se projede nové quattro...

Lukáš Bašta

30. 4. 2017

Povrch Měsíce již velmi brzy nebude určený jen velkým národům s velkými rozpočty na cestování do vesmíru. Brzy budou povrch naší největší přirozené družice zkoumat i soukromé firmy. Automobilka Audi tak vytvořila vlastní lunární vozítko lunar quattro. Nejde však jenom o ukázku nejnovějších vychytávek, ale i techniky, kterou automobilka v budoucnosti využije ve svých vozidlech.







Mluvíme tak o velmi pevné, ale zároveň velmi lehké konstrukci, vylepšené technologii quattro nebo elektromotoru e-tron, který je napájen solárním panelem. Zajímavé pak není jenom to, z čeho se vozítko skládá, ale jak jednotlivé prvky vznikly – ani tady se moderními trendy nešetřilo a do výroby byla zapojena metoda 3D tisku. Veškeré zkušenosti inženýrů by pak měly podstoupit ten nejnáročnější test - brázdit povrch Měsíce.

A nejen to! Automobilka taktéž vypustila ve spolupráci s novým filmem Ridleyho Scotta speciální upoutávku, kde vozítko loví legendárního Vetřelce. Narozdíl od filmu Vetřelec: Covenant, který během několika týdnů dorazí i do českých kin, plány na dobývání Měsíce vypadají reálně. Audi se již v roce 2015 spojilo s týmem kolem Roberta Böhmeho, zakladatele a ředitele Part-Time Scientists.







Tato společnost chce na Měsíci přistát v roce 2018. Cílem je navštívit místo posledního přistání mise Apollo, kam lidská noha 45 let nevkročila. Jejich pokus pak má také znamenat novou éru v dobývání vesmíru, kdy se do cestování naplno zapojí soukromé společnosti. Böhme pak není jediný, kdo sní o Měsíci. Elon Musk k němu plánuje vlastní misi. Nicméně bez přistání. A je to opět Musk, resp. jeho SpaceX, kdo k Měsíci ponese i lunar quattro.



Zdroj: Part-Time Scientists, Audi