Autobusy s výfukem končí. V Hranicích bude MHD jezdit jen na baterky

Na Masarykově náměstí v Hranicích byly 19. října oficiálně představeny nové elektrobusy. Kromě čistého provozu nabízí i WiFi.

tisková zpráva

21. 10. 2017

Už žádný kouř z autobusů. Na to se mohou těšit obyvatelé města Hranice. Zdejší MHD totiž od nového roku přejde kompletně na elektrobusy poháněné bateriemi. Produkce škodlivého oxidu uhličitého v ulicích se tím sníží o 200 tisíc tun ročně. Hranice se tak stanou prvním městem v zemi, jehož MHD přejde kompletně na elektropohon.

Autobusy v Hranicích by dohromady za rok dokázaly šestkrát objet celou zeměkouli – najedou totiž více než 250 000 km. Jejich naftové motory tak představují podstatnou zátěž pro kvalitu ovzduší ve městě. Nově je proto nahradí celkem šest elektrobusů v zeleno-bílých barvách.

„Kompletní elektrifikace MHD je součástí našeho boje za lepší životní prostředí v Hranicích. Nové elektrobusy produkují nulové emise, takže se bude našim obyvatelům lépe dýchat. A také ubude hluku,“ říká místostarosta města Ivo Lesák.

Autobusy poháněné bateriemi mají mimořádně tichý chod. Tak tichý, že budou muset vydávat uměle nějaký zvuk, aby je včas registrovali chodci. Jejich dojezd se uvádí okolo 250 kilometrů v závislosti na konkrétních podmínkách, což je pro hranické potřeby zcela dostatečné. Dobíjecí centrum pro autobusy bude umístněno v současném depu v areálu výrobního závodu CETRIS.

„Velkou výhodou zejména pro starší cestující, zdravotně postižené a maminky s dětmi je, že všechny nové elektrobusy budou nízkopodlažní. Mladší generace by také mohla ocenit, že všechny budou vybaveny wifi,“ dodává místostarosta Ivo Lesák.

Provozovatelem MHD v Hranicích je dlouhodobě společnost ČSAD Frýdek-Místek a.s., se kterou město před nedávnem podepsalo nový desetiletý kontrakt.

Zdroj: tisková zpráva