Pozvánka: cirkulující voda jako zdroj energie

Již příští týden proběhne v Praze a Brně konference zabývající se tím, jak může odpad zdrojem. Akci pořádá INCIEN (Institut Cirkulární Ekonomiky).

tisková zpráva

20. 10. 2017

Zajímají vás témata cirkulární ekonomiky a ekoinovací i ve vodním hospodářství měst, obcí a v průmyslu nebo se o nich chcete dozvědět více? Pak máte šanci na konferenci Odpad zdrojem, kterou pořádá Institut Cirkulární Ekonomiky již příští týden v Praze (24. 10.) a Brně (26. 10.).

Konference s názvem Odpad zdrojem, která se uskuteční již příští týden v Praze a Brně, otevře témata cirkulární ekonomiky zaměřené na vodní hospodářství. Energetický pohled na koloběh vody a jeho vliv na srážky představí Michal Kravčík z Rain for Climate. Ve své přednášce se zaměří na problematiku vysychání měst a obcí.

„Pokud se ze středně velkého města v České republice v době intenzivního deště odvede kanalizační soustavou 100 tisíc m³ srážkové vody, hned druhý den při jasné obloze město vyprodukuje desítky gigawatthodin tepla do atmosféry a prohřeje se. Je velkou výzvou pro územní rozvoj a strategické plánování měst a obcí najít způsob, jak využívat srážkovou vodu na zastavení přehřívání měst, zlepšování mikroklimatu, zlepšení kvality ovzduší a vrácení původního charakteru srážek do krajiny,“ představuje své téma přednášky Michal Kravčík.

Přímo o tématu cirkulární ekonomiky z pohledu možností „recyklace“ odpadních vod bude mluvit Soňa Jonášová z Institutu Cirkulární Ekonomiky. Téma udržitelnosti odpadních vod pak rozebere formou představení praktických řešení také Karel Plotěný ze společnosti ASIO NEW.

Na využití kalů z odpadních vod se zaměří Karel Hartig ze Sweco Hy@ldrp@rojekt. Představí modelový projekt, který díky principům cirkulární ekonomiky kloubí ekologické dopady s udržitelným ekologickým modelem a je aplikovatelný v podmínkách České republiky.

Více se o akci dozvíte zde!