Nový rekord: elektrický autobus ujel na jedno nabití 1772 km

Dojezd je jednou z největších překážek masového rozšíření elektrických vozidel. Firma Proterra, která už léta vyrábí elektrické autobusy, ale tuhle překážku postupně bourá. Jejich elektroautobus Catalyst E2 ujel opravdu rekordně dlouhou trať.

František Mašek

15. 10. 2017

Nutno hned na začátek podotknout, že tenhle autobus není žádný drobek. Je to skutečně velký dvanáctimetrový kus, který je provozován na dálkových linkách. Dále musíme předeslat, že autobus není žádným konceptem. Je to standardní výrobní model.

Ale co má ve svých útrobách? Je to ohromná sada akumulátorů o kapacitě neskutečných 660 kWh. Jenže normálně by takové akumulátory byly velké asi jako celý autobus včetně místa pro sezení cestujících. Firma však dlouhodobě spolupracuje s LG Chem, což je druhý největší výrobce akumulátorů na světě. Společným vývojem tak vznikly akumulátory o vynikajícím poměru 160 W/kg.

Ale zpátky k rekordu. Ten byl ustaven na speciálním oválu firmy Navistar v New Carlisle ve státě Indiana. Autobus tady kroužil velmi nízkou rychlostí tak, aby dosáhl co největšího dojezdu. Ano, v reálném provozu je to výrazně méně. Firma ve svých dokumentech uvádí hodnotu nesrovnatelně nižší – 563 km. Ale i to je velký úspěch. Vždyť tohle je vzdálenost, s jakou může autobus projet trasu kupříkladu Praha – Liberec a zpět 2x za den.

Proterra navíc spočítala, že autobus se oproti klasickému se spalovacím motorem výrazně vyplatí. Za dobu životnosti autobusu dokáže prý ušetřit až 237 000 dolarů (asi 5,2 miliónu korun).

Zdroj: Proterra