Kdekoliv na světě do 60 minut a další odvážné plány Elona Muska s novou raketou

Raketa BFR, která má dostat první lidi na Mars, by našla využití i jinde. Elon Musk o svých dalších plánech promluvil na Mezinárodním astronautickém kongresu.

Lukáš Bašta

29. 9. 2017

Zakladatel a šéf společnosti SpaceX Elon Musk ve čtvrtek 28. září seznámil veřejnost s celou řadou svých plánů. A jak už je jeho zvykem, o velké vize nebyla nouze. Jeho rakety by totiž mohly mít mnohem více využití a Elon Musk s nimi chce létat hned na třech objektech naší sluneční soustavy. Vezměme to popořadě...

Plánovaná raketa BFR, která má dostat lidi na povrch Marsu, by podle Muska mohla mít využití i tady na Zemi. SpaceX by tak mohl nabídnout alternativu k dlouhým letům. Velké vzdálenosti by přitom s raketou překonal za zlomek času. Z Londýna do New Yorku byste se mohli dostat za 29 minut. A nejen to. Cena letenky by nebyla vyšší, než je tomu teď.

Létání po světě je jedna věc, s raketou by se ale mohlo zamířit i na Měsíc, jak naznačila fotka na jeho Instagramovém profilu. Měsíc se opět stává atraktivním tématem a o letech k naší jediné přirozené družici se mluví stále častěji. Stejně jako o tom, že by na Měsíci mohli lidé postavit první základnu. Elon Musk se toho chytil a v prezentaci zaujal obrázkem s Moon Base Alpha.

Nejvzdálenější, nejtěžší a rozhodně největší výzva, to je pro Muska dobytí Marsu. Tenhle plán je dosud jeho hlavním cílem, přičemž Musk se stále zaměřuje na to, aby lidská posádka odletěla k Rudé planetě v roce 2024. První zásobovací lodě by přitom k Marsu měly odlétat již o dva roky dříve. Na svém Instagramu Musk ukázal i podobu toho, jak by lidé na Marsu žili.

Jak je patrné, všechny tři projekty stojí a padají (aj!) s novou raketou BFR. Ta by měla změnit dopravu nejen na Zemi, ale i v blízkém vesmíru. Raketa přitom ještě není hotová a její testování zabere něco času. Musk nicméně předpokládá, že stavba BFR začne v horizontu šesti až devíti měsíců. Jedna raketa by přitom měla pojmout posádku o 80 až 200 lidí.

Zdroj: TheVerge, Engadget, Mashable, Instagram