Roboti čistí solární panely lépe, rychleji a levněji než člověk

Roboti nejenže poznají, jak moc jsou panely špinavé, dokáží odstranit 99 % nečistot a navíc šetří vodu. Technologie a životní prostředí jsou v harmonii.

Jan Vrobel

13. 4. 2017

S koncem fosilní éry a naopak vzestupem robotiky a obnovitelných zdrojů energie se logicky objevuje řada patentů, které obojí propojují v jeden organismus. Solární panely čerpající energii ze Slunce jsou efektivní, samozřejmě však ne bez řádné údržby. A právě od té jsou zde automatičtí roboti naprogramovaní pro čištění panelů kdykoli je třeba. Dodává je hned několik různých výrobců.

Fotovoltaické moduly je třeba udržovat čisté, aby nedocházelo ke ztrátám energie a tím i investic. Autonomní technologie od společností SunPower nebo Ecoppia dokáží čistit panely rychleji a efektivněji než sebešikovnější manuální pracant. V některých regionech, například na prašném Blízkém východě, přitom robotické čistící technologie ušetří člověku až několik miliard litrů vody. Pro solární parky se však hodí globálně: ruční čistění je zkrátka nákladnější a vyplýtvá se při něm až o 75 % více vody.

Izraelská technologická společnost Ecoppia již nainstalovala své čistící roboty na panelech o kapacitě 300 magawattů a spolupracuje s velkými solárními společnostmi jako jsou indický Adani Power nebo americký SunEdison. Roboti od SunPower zase umí vyčistit 10 megawattů panelů za deset hodin a při využití pouhých tří zaměstnanců. Automatizované čištění je dle společnosti desetkrát rychlejší způsob než dnes běžně používané metody, jako jsou například mechanické kartáče s vodou.

Roboti mají vydržet čistit solární panely až 25 let. Velkou výhodou je fakt, že pracují pouze ve chvíli, kdy je to potřeba - sami si vyhodnotí míru znečištění. To pak odstraní z 99 %. Kombinace automatizovaných systémů a obnovitelných zdrojů energie zkrátka dává smysl a když k tomu navíc přičteme, že roboti se ovládají pohodlně skrz cloudové rozhraní, je snadné si představit, kolik manuální práce budou moci majitelé solárních panelů ušetřit.

Zdroj: SunPower, Eccopia