Na nákupy už jen udržitelně – průvodce přírodními materiály

Od pondělí 11.5. bude opět možné zkoušet v obchodech oblečení. Pro řadu lidí to znamená, že si mohou téměř po dvou měsících zase koupit něco na sebe, aniž by si to museli objednávat online nebo zkoušet až doma. Než se však vydáte na nákupy jarního či letního oblečení, zkuste se zamyslet nad tím, jaké oblečení kupujete a z čeho bylo vyrobeno. Nabízíme vám přehled přírodních materiálů, na které v obchodech můžete narazit.

Kristýna Vobecká

10. 5. 2020

Bavlna versus bio bavlna

Nejčastěji používaným a mezi zákazníky zřejmě nejoblíbenějším materiálem pro výrobu oblečení je bavlna. Bavlněné oblečení je pohodlné, přirozeně prodyšné a vhodné pro alergiky i malé děti. Při pěstování a zpracovávání bavlny se však bohužel spotřebovává velké množství vody a také pesticidů a herbicidů. Na výrobu kila bavlny se spotřebuje zhruba 10-20 tisíc litrů vody, což je ekvivalentní jednomu vyrobenému tričku a džínám. A na pěstování bavlny se použije 10-20 % celosvětové spotřeby pesticidů. 

Dalším negativním faktorem je pěstování bavlny ve třetích zemích jako je Indie nebo Pakistan, kde často dochází k nedodržování lidských práv pracovníků na plantážích a v továrnách na zpracování suroviny. Udržitelným řešením je v tomto případě biobavlna, která se pěstuje dle norem ekologického zemědělství, tudíž bez použití chemikálií při pěstování i zpracování. Při koupi oblečení z biobavlny však hledejte také certifikát fair trade, který zase zaručuje, že lidé zpracovávající biobavlnu pracují za férových podmínek. 

Často se také setkáte s certifikátem BCI – Better Cotton Initiative, který garantuje, že oblečení je vyrobeno z bavlny, jejíž pěstování sice neodpovídá certifikátu bio, ale proběhlo za udržitelných podmínek, s minimálním dopadem na životní prostředí a také za etických pracovních podmínek.

Len

Oblečení vyrobené z lnu nebo s příměsí lnu se zase vrací do módy, a to zejména v letních měsících, protože len absorbuje vlhkost, ale oproti bavlně rychleji schne, je chladivý, hypoalergenní a také velmi odolný. Nesporným benefitem lnu je ve srovnání s bavlnou jeho šetrnější zpracování, protože pro svůj růst potřebuji mnohem méně vody a roste i tam, kde není možné pěstovat jiné plodiny. Během zpracování lnu navíc není nutné používat chemikálie a díky jeho nenáročnosti je možné jej pěstovat téměř kdekoliv, takže se mu daří také v Evropě a USA, což znamená menší zátěž pro chudší země a nižší uhlíkovou stopu. Jedinou nevýhodou lněného oblečení je jeho vysoká mačkavost, takže bez žehličky se při nošení lněného oblečení asi neobejdete.

Lyocell 

Relativní nováček mezi materiály na výrobu oblečení je lyocell nebo také tencel, což je obchodní značka tohoto materiálu. Lyocell je svým složením podobný viskóze, je také vyroben z dřeva, tedy z celulózového vlákna. Ve srovnání s viskózou je však pevnější, odolnější a nemačká se. Na oblečení z lyocellu tak žehličku potřebovat nebudete. Při výrobě lyocellu se používá minimum chemie a oblečení z tohoto materiálu je biologicky rozložitelné a kompostovatelné.  Lyocell také déle uchovává barevnost a na rozdíl od viskózy při namočení netvrdne a zachovává tvar. Oblečení z lyocellu proto potěší zejména v letních měsících nebo na cestách, protože bude vypadat stále stejně.

Konopí

Oblečení nebo boty vyrobené z technického konopí, které roste velmi rychle a vzhledem k jeho odolnosti není při jeho pěstování potřebná žádná chemie, je pevné, savé, příjemné na dotek a má přirozené antibakteriální vlastnosti. Konopí lze pěstovat téměř v jakýchkoli podmínkách a na rozdíl od ostatních plodin má konopí přínosné vlastnosti pro půdu, ve které je pěstováno a při jeho zpracování lze využít celou rostlinu, takže nevzniká další odpad.

Bambus

Z hlediska pěstování patří bambus k nejrychleji rostoucím dřevinám, takže je možné jej rychle znovu nahrazovat a oblečení vyrobené z bambusové tkaniny je prodyšné, neutralizuje zápach, je přirozeně antibakteriální, vhodné pro alergiky a použitelné celoročně. Nevýhodou pěstování bambusu z hlediska životního prostředí je skutečnost, že roste zejména v tropických oblastech. 

Hedvábí a bavlna

Hedvábí i bavlna jsou sice přírodními materiály, které se používají pro výrobu oblečení od nepaměti, ale například pro vegany nejsou to pravé ořechové. Přírodní hedvábí se získává z výměšků housenky bource morušového, které jsou při výrobním procesu usmrceny. Na oblibě proto získává tzv. mírové hedvábí (peace silk), při jehož získávání je housenkám umožněno ukončit svůj životní cyklus. Tento druh hedvábí je na trhu zatím velmi těžko k dostání a také se jedná o skutečně luxusní materiál nejen z hlediska vzhledu, ale také konečné ceny.

Vlna je potom hřejivý materiál získaný ze srsti zvířat, nejčastěji ovcí, který není nutné dále představovat. Přestože při získávání vlny nejsou zvířata usmrcena, organizace PETA rozbouřila svou kampaní proti vlně diskusi o tom, zda je získávání vlny opravdu etické. Organizace upozornila, že při stříhání dochází k častému poranění zvířat a je s nimi vzhledem k tlaku na rychlost produkce zacházeno neeticky a krutě. 

Je tedy na vás, který materiál při nákupu oblečení zvolíte. Vždy ale sledujte, co je napsáno na cedulce, která vám prozradí, kde bylo oblečení vyrobeno, a hlavně z čeho. 

 Zdroj: The Green Hub, WWF

FOTO: Rockin'Rita